Gyógynövényekkel a hajhullás ellen

Szerző: Szimpatika
A hajhullás azt jelenti, hogy naponta 100-nál több hajszál hullik ki. Oka többféle lehet: genetikus, amikor családi, örökletes betegségről van szó, de leggyakrabban ún. androgenetikus hajhullásról beszélhetünk. A haj mennyiségének és minőségének fokozatos veszítése férfiaknál általában ott kezdődik, ahol a homlok magasodik, vagy a fejtetőn alakul ki folt. Nőknél kevésbé koncentráltan, gyakran a koponya alsó részén jelenik meg.

A szervezetnek a férfihormonra, a tesztoszteronra való fokozott érzékenysége, vagy ennek a hormonnak a túlsúlya okozhat hajhullást, ami általában a serdülőkorban kezdődik, és az egész fejre kiterjed. A probléma lehet krónikus vagy időszakos, és mindig a szervezet helytelen működése okozza. Kiválthatja stressz, gyulladás, terhesség, szülés, kemoterápia. Ha krónikus, akkor a belső elválasztású mirigyrendszer működésével lehet kapcsolatban: pajzsmirigyprobléma vagy anyagcserezavar, illetve vashiány is állhat a háttérben. Létezik körkörös hajhullás is: ilyenkor immunrendszeri rendellenesség miatt körben hullik a haj a hajhagymák gyulladása miatt.

A férfiaknál szinte törvényszerű kopaszodás a 2. kategóriába esik, és nemigen lehet rajta segíteni. Őket elfogadjuk, szeretjük dús hajjal és anélkül is. De mi történik, ha a nő veszíti el egyik legszebb ékességét, a haját? Annak a nőnek, akinek sötét a haja és a szőrzete is elég erős, túl sok a férfihormonja és kevés a női. Ez összefüggésben van az inzulinrezisztenciával, mégpedig úgy, hogy az inzulinhormon szabályozza a nemi hormonok mennyiségét is. Ahogy növekszik a hasznosítatlan inzulin a szervezetben, úgy csökken a női hormonok mennyisége, és nő a férfihormonok száma. Ha sok az inzulin, amit a szervezet nem tud hasznosítani, akkor az pusztítja a női hormonokat – ennek egyik tünete a hajhullás, másik tünete a nehéz fogamzás.

Ebben az esetben olyan teákat javasolok, amelyek a hormonháztartásra vannak hatással. A fodormenta csökkenti az androgén hormonok mennyiségét. Naponta kell inni egy csészével folyamatosan, sok időn keresztül. A női hormonok termelését szabályozza a pásztortáska, a palástfű, a fehér árvacsalán, a körömvirág, a cickafark és a zsálya. Ezek keverékéből kell inni minden nap egy csészével, a másiktól eltérő időpontban, 2 óra eltéréssel. Fontos a diéta és a mozgás; az inzulinprobléma megoldásával a többi gond is megoldódik.

A 3. típusnál a háttérben álló okokat kell megvizsgálni és kiiktatni. A pajzsmirigy-alultermelés járhat hajhullással, ennek egyéb tünetei a hízás, fáradtság, aluszékonyság, de lehet teljesen tünetmentes is. Érdemes megnézetni a TSH (thyroidhormon) szintjét egy egyszerű vérvétellel. Alultermelés esetén ajánlom a szurokfű (agyalapi mirigyre hat) és a közönséges galaj (pajzsmirigy-szabályozó) gyógynövények fogyasztását, napi 1 csészével.

A vashiány is könnyen kimutatható vérvételből. Erre a szederlevél- és a csalántea hasznos, mellette máj, lencse, tojás, kakaó, teljes kiőrlésű búza, bab fogyasztása segíthet sokat. A vastagbélgyulladás jele is lehet a hajhullás, ezt a széklet rendellenessége árulja el. Mindenképp orvosi diagnózis szükséges. Külsőleg csalángyökér- és csalántea-hajöblítést ajánlok. A csalángyökérből teát kell 2-3 perces főzéssel készíteni, és ezzel leforrázni 3-4 szál friss csalánt vagy egy csapott evőkanálnyi szárítottat, valamint egy teáskanálnyi diólevelet. Ezzel kell az utolsó hajöblítést végezni.

A zsurló (kovasav és szelén van benne, jó a vérkeringésre), rozmaring (vérkeringést javít) és édesgyökér (megakadályozza a szőrtüszők károsodását) keverékét minden esetben ajánlom. Édesgyökérből és zsurlóból (1-1 arányban) főzetet kell készíteni, amelyhez egy púpozott teáskanálnyi keveréket kell főzni 2-3 percig, és ezzel forrázuk le a rozmaringot.


forrás: https://gyorgytea.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!