A tüdőrák tünetei – mik a legáltalánosabb panaszok?

2013. 11. 10.
Szerző: Szimpatika
A tüdőrákra elsősorban a tartósan jelenlévő, száraz köhögés, dohányosoknál pedig a köhögés jellegének megváltozása hívhatja fel a figyelmet. A tüdőrák gyakori tünete még a véres köpet is, amellyel ajánlott azonnal orvoshoz fordulni. Az elhúzódó és a többedszerre is ugyanott visszatérő tüdőgyulladás ugyancsak figyelmeztető jel lehet.

A tüdőrákra – mint a legtöbb daganattípusra – ugyancsak jellemző, hogy korai stádiumban szinte egyáltalán nem okoz tüneteket. Fájdalommal például kezdetben azért nem jár a tüdőrák, mert a tüdőben kevés fájdalomérző receptor található.

A betegek körülbelül egynegyedénél így a diagnózis felállításakor sincs jelen semmilyen tünet. A tüdőrákra jellemzően mellkasröntgen-vizsgálat, illetve CT-vizsgálat során derül fény.

A tüdőrák gyanúját keltő tünetek

Mivel korai tünetekről a fent leírtak miatt nem igazán beszélhetünk, inkább az idővel megjelenő, esetleg tüdőrákra utaló, általánosan jellemző tüneteket érdemes felsorolni. Ezek közül a legjellegzetesebbek:

  • Tartós köhögés, illetve a köhögés jellegének megváltozása (dohányosoknál)


A köhögés egyik formája az úgynevezett száraz köhögés, amely nem jár köpetürítéssel. Ez például utalhat tüdőrákra, főleg abban az esetben, ha a köhögéssel szemben általánosan alkalmazott kezelések nem hoznak javulást. A köhögés oka ilyenkor az, hogy a fejlődő daganat irritálja a környezetét, ami reflexes köhögést vált ki.

A köhögés megjelenése erősebb dohányosok esetében általában nem jelent új tünetet, mert a gyakori cigarettázás amúgy is irritálja a légutakat, és hosszabb idő után tartósan fennálló köhögést válthat ki. Dohányosoknál ezért főként az lehet a tüdőrák egyik jellegzetes tünete, ha megváltozik a köhögés jellege, vagy ha a köhögés súlyosabbá válik.

  • Véres köpet

Ez is a tüdőrák egyik általánosan jellemző tünete, amelyet az vált ki, hogy a daganat betör a növekvő légutakba.

A köhögéssel távozó vér mennyisége változó. Egyaránt előfordulhat vérrel enyhén csíkozott köpet, és nagy mennyiségű, friss piros vért tartalmazó köpet is. Bármennyi vért köhögjünk is fel, ezzel a tünettel azonnal orvoshoz kell fordulni.

  • Ismételten kiújuló hörgő- vagy tüdőgyulladás

Egy sima tüdőgyulladáson bárki áteshet – akár bármiféle tünet nélkül is – így ez önmagában még nem a tüdőrák tünete. A makacs, nehezen gyógyuló és a kezeléseket követően is gyakran visszatérő tüdő-, illetve hörgőgyulladás viszont már utalhat a tüdőrák jelenlétére.

A sima, "hétköznapi" tüdőgyulladásokat fertőzések okozzák. Más a helyzet, amikor a tüdőrák okoz tüdőgyulladást. A növekvő daganat egyrészt kívülről is összenyomhatja a légutakat, vagyis a főhörgőket, a hörgőket és a kisebb hörgőcskéket. A tüdőrák a légutak belsejében is növekedésnek indulhat, ezáltal szűkítve, vagy el teljesen is zárva azokat.

A tüdő azon területein, amelyeket korábban a daganat által elzárt légút látott el levegővel, megszűnhet a légcsere. Ez a tüdőgyulladás klasszikus tüneteihez (láz, gennyes köpet, köhögés) vezet. A tüdőrák által okozott tüdőgyulladásnál tehát nem egy fertőzés, hanem a hörgők szűkülete az, amely idővel tartós – és a daganat jelenléte miatt rendszeresen visszatérő – gyulladást okoz.

A tüdőrák miatt kialakult tüdőgyulladás 3-4 hónapig is fennállhat, vagy akár el sem múlik. Vagy ha el is múlik, a daganat helye miatt rendszeresen ugyanott tér vissza.

  • Állandósuló mellkasi fájdalom

A tüdőrákos betegek körülbelül negyedénél jelentkezik mellkasi fájdalom, amely jellemzően tartósan jelen van és igen kellemetlen.

  • Egyéb, általános tünetek

További, szintén tüdőrákra utaló tünetek a légszomj, a ziháló légzés, a rekedtség, illetve a tartós fáradtság, gyengeség, energiátlanság érzése. A tüdőrák előrehaladását kísérheti még a minden ok nélkül bekövetkező hirtelen testsúlycsökkenés, vagy éppen a gyakran visszatérő légúti fertőzések.

Az előrehaladott és áttétes tüdőrák tünetei

Előrehaladott tüdőrák esetén sokkal specifikusabbá válnak a tünetek, mint a betegség korábbi szakaszaiban.

  • Válltáji fájdalmak

A daganat terjedése miatt nyomás alá kerülhetnek a tüdőhöz közeli idegek. Ez a nyomás jellemzően válltáji fájdalmakat eredményez, de kar- és kézfájdalmak is jelentkezhetnek.

A tüdőrák áttétei által okozott tünetek

A tüdőrák áttétei által okozott tünetek attól függenek, hogy az áttét mely szervet vagy szerveket érinti. A tüdőrák leggyakrabban a májba, a csontokba, valamint az agyba ad áttétet.

A tüdőrák májba adott áttéte idővel a bőr és a szemek besárgulását okozhatja, a tüdőrák felismerésének időpontjában azonban még nem feltétlenül okoz tüneteket.

A csontokba adott áttétek következménye a csontfájdalom, leggyakrabban a gerincben, a combcsontban, valamint a bordákban.

Az agyba áttétet adó tüdőrák zavartságot, látászavarokat, féloldali gyengeséget, és epilepsziaszerű görcsrohamokat egyaránt okozhat.

 

forrás: https://daganatok.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!