Milyen problémák állhatnak a meddőség hátterében?

2013. 11. 12.
Szerző: Szimpatika
Egy nő életében az egyik legfontosabb döntés az, amikor elhatározza, hogy gyermeket szeretne. A legtöbben optimistán tekintenek a jövőbe, és remélik, hogy már az első hónapokban foganatja lesz a próbálkozásoknak. Azonban olykor sajnos megesik, hogy még egy év után sem mutat pozitívat a terhességi teszt. A meddőség okairól és kezelési lehetőségeiről dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa beszélt.

Manapság minden gyermekre vágyó pár közel 15 százaléka meddőséggel küzd. Tévedés azt hinni, hogy ez kizárólag a nők problémája, ugyanis 30 százalékban a férfinél, és 20 százalékban mindkét nemnél található valamilyen eltérés. De hogy a nők esetében mik húzódnak meg leggyakrabban a háttérben?

A  női meddőség leggyakoribb okai

Amikor egy nő egy év próbálkozás után sem tud teherbe esni, akkor érdemes szakemberhez fordulni, hogy ki lehessen deríteni a probléma okát. Bár vannak olyan kivételes esetek, amikor semmiféle szervi elváltozás nem áll a háttérben – ez esetben ajánlott lelki okokat keresni–, általában elmondható, hogy a következő betegségek miatt nem mutat pozitívat a terhességi teszt:

Hormonális eltérések:

- PCO-szindróma (50%)

- pajzsmirigybetegségek (8-15%)

- agyalapi mirigy daganata

- petevezeték-elzáródás (30%)

- endometriózis

- genetikai eltérések

Sorozatos vetélés

„Sajnos előfordulhat, hogy a megtermékenyítés sikeres, ám a többszöri vetélések különböző problémákra hívják fel a figyelmet. Klinikai tény, hogy a terhességek 10-15%-a végződik vetéléssel, a sorozatos vetélés ezek többszöri előfordulását jelenti. A háttérben meghúzódhat: SLE, Antifoszfolipid szindróma (fokozott trombózishajlammal járó autoimmun betegség), genetikai rendellenességek, trombofília, anatómiai rendellenességek (pl. a méh fejlődési rendellenessége) mióma, hormonális zavarok (PCO-szindróma, pajzsmirigybetegségek, hormonhiány (pl. progeszteron-elégtelenség). Továbbá valószínűsíthetően szerepet játszhatnak még a sorozatos vetélésben a hüvelyi fertőzések, fokozott, elhúzódó stressz, illetve a D-vitamin hiánya is” – mondja dr. Bérczy Judit.

Kezelés

PCO-szindróma: az egyik legfontosabb eleme a kezelésének a gyógyszeres terápia, de esetenként szükség lehet műtéti beavatkozásra is. A gyógyuláshoz életmódváltás is ajánlott: többek között diéta, rendszeres testmozgás, és a lelki egyensúly helyreállítása. Mindez kiegészíthető alternatív terápiákkal is. Amennyiben ez nem hoz eredményt, akkor érdemes elgondolkozni az inszemináció, illetve a lombikprogram lehetőségén.

Pajzsmirigybetegségek: itt szintén fontos szerepet kaphat a gyógyszeres terápia mellett az életmódváltás, valamint a lelki okok felderítése és azok kezelése (pl. stressztűrés növelése). Súlyosabb esetekben szükség lehet komolyabb beavatkozásokra is (sebészi vagy izotópterápia).

Agyalapi mirigy daganata: pontos kivizsgálás alapján fontos a megfelelő gyógyszeres kezelés meghatározása, illetve szükség esetén sebészeti beavatkozás lehet indokolt.

Petevezető-elzáródás: ebben az esetben egyedül a műtéti beavatkozás lehet eredményes.

Endometriózis: laparoszkópiás műtét, hormonális terápia, életmódprogram; egyes esetekben csak a mesterséges megtermékenyítés hozhat eredményt.

Az okok felderítése tehát kulcsfontosságú ahhoz, hogy mihamarabb el lehessen kezdeni a szükséges terápiát. Hiszen a megfelelő hormonális háttér a biztos siker záloga, ami szinte 100 százalékos eredményt hozhat.


forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!