Hogyan változtak a gyógyszerkiadás szabályai?

Szerző: Kalmár Lalita
A szeptember elsején életbe lépett, egészségügyi tárgyú jogszabályváltozások egyik fontos eleme a vényírás szabályainak egyszerűsödése. A vénykiváltás a beteg szempontjából kevesebb odafigyelést követel, ugyanis megszűnik a vényeken feltüntetett kiválthatósági idő. Kérdéseinkre dr. Kovács Zalán  válaszolt.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a kezelőorvos egy krónikus betegség kezeléséhez háromhavi gyógyszert ír fel három darab receptre, akkor azokat egyszerre is, de tetszőleges sorrendben is kiválthatja a beteg. - Mondja Dr. kovács Zalán

- A jogszabályi változás nem vonatkozik az 50 000 Ft fogyasztói ár feletti készítményekre: ott maradt a régi rendszer, azaz a „dátumfigyelés” – az esetek többségében azonban ezt az összeget meg sem közelíti a gyógyszer ára.

 

Fontosnak tartok egy másik változást is megemlíteni, ami kicsit hamarabb, augusztus 1-jén lépett hatályba. Ennek értelmében az orvosi vény érvényessége az eddigi 90 napról a felírást követő 3 hónapig tartó érvényességre módosult. Konkrét példával bemutatva: ha egy receptet április 1-jén írt fel az orvos, akkor az eddig június 29-én járt le (90 nap). Az új szabályozás szerint ugyanaz a recept most július 1-jéig érvényes. Így a betegek számára is könnyebb a lejárat követése.

Új foglalkoztatási szabályok léptek életbe a patikákban. Mennyiben érinti ez a vásárlókat?

A gyógyszertárak nagyon nagy részében ez a jogszabályi változás nem érzékelhető a betegek számára. Egy ún. létszámminimum-rendeletről van szó, ami meghatározza, hogy egy adott gyógyszertárban hány szakembernek kell minimálisan dolgoznia ahhoz, hogy biztosítható legyen az elvárható szakmai színvonal. A rendeletben meghatározott személyi minimum feltételeinek a gyógyszertárak nagy többsége megfelelt már a rendelet megalkotása előtt is, csak pár gyógyszertárnak kell új szakembert felvennie.

Hallani arról is, hogy háromezer recept után új dolgozót kell alkalmaznia a patikusnak. Előfordulhat, hogy megkérnek, máshol váltsak be egy vényt, mert pont előttem járt itt a 2999. beteg?

Ilyen kéréssel biztosan nem találkozik majd senki, aki a gyógyszereit szeretné kiváltani. Bár a jogszabály valóban nemcsak a gyógyszertár nyitva tartásának idejétől, hanem vényforgalmától is függővé teszi, hogy hány és milyen képesítésű szakembert kell foglalkoztatni, ugyanakkor a vényszám meghatározásakor a közelmúlt adatait kell figyelembe venni. Tehát nem a jelen vényszáma, hanem az előző félév vényszáma határozza meg a dolgozók minimumlétszámát egy gyógyszertárban.

Szeptembertől bizonyos gyógyszereken megjelent a fekete háromszög. Ez azt jelenti, hogy ezek a gyógyszerek nem biztonságosak?

Az élére állított fekete háromszög használata gyógyszerek jelölésére uniós jogharmonizáció eredménye. Azt jelöli, hogy az adott gyógyszerről nincsenek hosszú távú tapasztalatok. Ez nem egyenlő azzal, hogy az adott gyógyszer veszélyes vagy káros lenne az emberi szervezetre. Ez egy figyelmeztető jelzés betegnek, szakembernek egyaránt, hogy a gyógyszer használata során fellépő bármilyen esetleges mellékhatásra figyelmet kell fordítani, jelezni kell a megfelelő helyen (legegyszerűbb a kezelőorvosnál, gyógyszerésznél), hogy időben azonosítani lehessen és tenni lehessen ellene.

Valóban lehetőség lesz rá, hogy ezután külföldön is kiváltsuk a vényköteles gyógyszereinket? És ha igen, milyen áron?

Október 25-e után lehetősége lesz arra a betegnek, hogy vényfelírás előtt jelezze kezelőorvosának, hogy nem Magyarországon szeretné kiváltani a terápiájára felírt gyógyszert.

Ebben az esetben az orvosnak lehetőség szerint az adott országban ismert nyelven kell a receptre rávezetnie a saját adatait, a beteg nevét, születési idejét, valamint a rendelt gyógyszer nemzetközi szabadnevét. Fel kell tüntetnie egyértelműen, hogy milyen gyógyszert és milyen mennyiségben rendel, valamint annak pontos adagolását, az alkalmazás módját. Ezt pedig ugyanúgy alá kell írnia és le kell pecsételnie, mint a magyarországi vényeket.

Az, hogy ugyanaz a gyógyszer külföldön mennyibe kerül, jó kérdés. Tudni kell, hogy a fent említett szabályozás uniós jogharmonizációs célokat szolgál, azaz az így kiállított vény az EU-ban elfogadott alaki kötöttségekkel rendelkezik. De mivel az EU-tagállamokban más-más egészségbiztosítási rendszerek működnek, így megtörténhet, hogy ugyanazon doboz gyógyszer árában tagállamoktól függően jelentős eltérések mutatkoznak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!