A megfelelő étkezés segíthet megelőzni az érszűkület kialakulását

Szerző: Szimpatika
Az érszűkület Magyarországon mintegy négyszázezer embert érint. A szívinfarktus és a stroke után ez ma a leggyakoribb érbetegség, és kialakulásának elkerüléséhez nagy segítséget jelenthet, ha megfelelően táplálkozunk. Hogy pontosan mit is együnk és milyen ételekre helyezzük a hangsúlyt, azt dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont érszűkület-specialistája mondja el nekünk.

„Bizonyított tény, hogy az érelmeszesedés kialakulásában az életmódnak és ezen belül az egészséges táplálkozásnak fontos szerepe van. A megfelelő összetételű ételek fogyasztásával csökkenthető a vér teljes és az LDL-koleszterin-szintje (amely az érfal károsításában fő szerepet játszó, ún. rossz koleszterin), a testsúly, a vércukorszint és a vérnyomás, melyek az érelmeszesedés fő rizikófaktorai” – mondja az érszűkület-specialista.

Fontosak a zöldségek és a gyümölcsök

Ahhoz, hogy táplálkozásunk hatékonyan egészséges legyen, megfelelő mennyiségű vitaminra és mikroelemre van szükségünk. A jelenlegi ajánlások szerint étrendünk változatosan tartalmazzon zöldségeket és gyümölcsöket, így például spenótot, sárgarépát, őszibarackot, grépfrútot és bogyós gyümölcsöket. (Megjegyzendő, hogy a már koleszterincsökkentő gyógyszert szedőknél a grépfrút fogyasztása óvatosságot igényel, mivel növeli az izompanaszok kialakulásának előfordulását.)

Rostdús ételek, halak, olajos magvak 

Természetesen a gabonafélék esetében sem mindegy, hogy milyet fogyasztunk, valamint dr. Kósa Éva rámutat arra is, hogy miért fontos a hal fogyasztása: „Válasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült és magas rosttartalmú ételeket. Ajánlott a teljes kiőrlésű búza, zabpehely, rozs, árpa, barna rizs, hajdina, köles és quinoa fogyasztása. Fogyasszunk olajos halakat legalább hetente kétszer. A szardínia és a lazac gazdag omega-3 zsírsavakban, így eicosa-pantoténsavban és a docosa-hexénsavban, amelyek csökkentik a szívkoszorúér-betegség okozta halálozás esélyét. Ajánlott továbbá az olajos magvak, elsősorban a dió és a mandula, valamint a szezámmag, napraforgómag, lenmag, tökmag fogyasztása is.”


forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!