Influenza – oltsunk vagy ne oltsunk?

Szerző: Szimpatika
Az influenzavírus genetikailag rendkívül labilis, és viszonylag kevés számú kórokozó is elegendő lehet a tünetek kialakulásához. Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum járványügyi szakorvosa szerint ez a két fő oka annak, hogy csak találgatni lehet, hogyan fog viselkedni a vírus egy adott szezonban.

„Az influenza elleni védőoltás időről időre komoly vitákat képes kavarni, ám a jól dokumentált epidemiológiai adatok teljesen egyértelművé teszik a megelőzés fontosságát” – mondta el dr. Béres Zsuzsanna, hozzátéve, hogy sajnos minden szezonban vannak és lesznek is komoly vesztesei a betegségnek.

„Az ötven év felettiek, a kétévesnél fiatalabb gyermekek, illetve a krónikus betegségekben szenvedők különösen fogékonyak a fertőzéssel szemben, de gyakorlatilag bárki megbetegedhet” – figyelmeztetett dr. Béres Zsuzsanna. A szakember megjegyezte, hogy az influenza miatt kórházba került gyermekek 47 százaléka korábban teljesen egészséges volt, és csupán minden ötödik esetben volt ismert valamilyen egyéb krónikus megbetegedése.

A szövődményes esetek száma is az említett csoportokban a leggyakoribb, hiszen a legnagyobb gond az influenzavírussal az, hogy a légutakon keresztül megkönnyíti egyéb kórokozók bejutását a szervezetbe. Ez pedig már sokkal súlyosabb szövődményeket is képes okozni, például tüdőgyulladást vagy arcüreggyulladást, melyek esetében kórházi ellátás válhat szükségessé.

Dr. Béres Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy a megelőzésnek óriási a jelentősége, ezért egyes nemzetközi ajánlások féléves kor felett mindenki számára javasolják az influenzaoltás felvételét. A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa azt is kiemelte, hogy az oltás optimális esetben a családtervezésnek is része kellene, hogy legyen, hiszen a kisbabák féléves korukig teljesen védtelenek. Több nemzetközi tanulmány is egyértelműen alátámasztja, hogy az édesanya oltása a baba védelmét is jelenti.

„Az oltóanyagok teljesen biztonságosak, egyes csoportjaik terhesség esetén is alkalmazhatóak. A vakcina nem okozhat megbetegedést, nem a kórokozót juttatjuk a szervezetbe, csupán annak azon alkotóelemeit, amelyeket az immunrendszer képes felismerni. Így a vírussal találkozva a szervezet már sokkal gyorsabban reagál, a kórokozó pedig nem tud szaporodni. Az oltást követő megbetegedés tehát tévhit, élettani lehetetlenség. Az azonban igaz, hogy az őszi-téli időszakban több kórokozó is jelen van, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, mint az influenza, de ezek közel sem olyan fertőzőek, mint az influenzavírus” – tudtuk meg dr. Béres Zsuzsannától.

A súlyos szövődmények kialakulásának tekintetében a pneumococcust kell említeni első helyen, hiszen az influenzavírussal fertőzött nyálkahártya könnyen átjárhatóvá válik ezen baktérium számára is. A nemzetközi ajánlások idén először már Európában is javasolják az ötven év felettiek oltását egy korszerű, immunmemóriát is kialakító vakcinával, amely az oltást követő évtizedekben akár életmentő is lehet. A két oltás egyszerre is beadható a pácienseknek.

Az influenza elleni védőoltást minden évben meg kell ismételni; a védettség két hét alatt kialakul, és egy évig tart. Az őszi-téli időszakban a megelőzés szempontjából fontos lehet, hogy kerüljük a zsúfolt helyeket, gyakran mossunk kezet, rendszeresen szellőztessünk, és használjunk papír zsebkendőt.


forrás: https://www.168ora.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!