Egy kevéssé ismert szupervitamin a természetből

2013. 10. 23.
Szerző: Szimpatika
Megtalálható itthon is, általában kerti sövény formájában. Sokan ki is irtják, mivel jótékony hatásait, értékét nem ismerik. A természet adta magvak, zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények közül az egyik leghatásosabb és talán a legismeretlenebb Magyarországon. Amiről szó van, az pedig nem más, mint a goji-bogyó (ördögcérna, farkasbogyó).

A goji-bogyó fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, szépséget, erőt, kitartást. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18 aminosavat és 21 ásványi anyagot is tartalmaz. A goji-bogyó 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és többet, mint bármely más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása. Tartalmaz továbbá B1-, B2-, B6- és E-vitamint, melyek köztudottan fontos antioxidánsok.

A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rákbetegek gyógyításában is alkalmazzák: a kemoterápiában részesülő rák-betegek esetében májvédő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi hiányát korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha goji-bogyót fogyasztanak.

A  goji-bogyó a benne található ásványi anyagoknak köszönhetően többféle ráksejtet is elpusztíthat, feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a ráksejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumornövekedés a goji-bogyó hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a goji-bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a lymfocita-aktivitása, és vérük „megfiatalodott”.

Figyelem!

A goji-bogyó kizárólag szárított formában fogyasztható! A nyers, különösen az éretlen gyümölcs hallucinogén anyagai miatt mérgező növénynek számít.

A goji-bogyót legtöbben önmagában fogyasztják, de aki nem szereti a sajátos, enyhén fanyarkás-édes ízét, annak érdemes joghurtba, reggeli müzlibe, zabkásába vagy kukoricapehelybe keverni.


forrás:
https://diabetika.info

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!