Nemcsak az idősek szenvednek memóriaproblémáktól

Szerző: Szimpatika
A legfrissebb kutatási eredmények szerint egyre több fiatal és középkorú szenved memóriagondoktól. Bár a memóriaproblémák jellemzően csak idősebb korban jelentkeznek, a legújabb kutatás eredmények szerint a 18 és 39 év közötti fiatal nők és férfiak is egyre gyakrabban tapasztalnak memóriazavarokat. Szakértők szerint ennek fő oka a stressz, valamint az, hogy a legtöbben több párhuzamos feladatot is ellátnak egyszerre.

Hogy megvizsgálhassák, milyen hatással vannak bizonyos életmódbeli tényezők a felnőttkori memóriaműködésre, a Kalifornia Egyetem tudósai egy országos felmérést végeztek összesen 18 500, 18 és 99 év közötti önkéntes részvételével. A válaszadókat memóriájukról és életvitelükről is megkérdezték, az utóbbi esetben főként a dohányzási és étkezési szokásokra, valamint a napi aktivitási szintre voltak kíváncsiak.

A várakozásoknak megfelelően az egészségesen táplálkozó, rendszeresen mozgó és nem dohányzó felnőttek a többi csoporthoz képest és kortól függetlenül általában jobbnak tartották saját memóriájukat. Az idősebb felnőttek (60 és 99 éves kor közöttiek) körében általában sokkal többen voltak azok, akik egészséges életmódot folytattak, mint a középkorúak (40 és 59 éves kor közöttiek) és fiatalabb felnőttek (18 és 39 éves kor közöttiek) körében, ez pedig éles ellentétben áll azzal a sztereotípiával, mely szerint az öregedés szükségszerűen együtt jár a szellemi leépüléssel.

Érdekes módon a fiatalabb felnőttek közül meglepően sokan számoltak be memóriagondokról. „Ezek a vizsgálati eredmények is bizonyítják, mennyire fontos lenne, hogy a fiatalokat és a középkorúakat is felvilágosítsuk az egészségtudatosság fontosságáról – nyilatkozta Dr. Gary Small, a kutatás vezetője. – Minél korábban kezdjük el az egészséges életmódot, annál hamarabb fognak megszűnni a memóriaproblémák.”

Az idősebb felnőttek esetében 26, míg a középkorúaknál 22 százalék volt a memóriaproblémák előfordulása. A fiataloknál ugyanez az arány 14 százalék volt, ami ebben a korcsoportban rendkívül magasnak számít. „Valószínű, hogy a fiatalok memóriagondjai mögött más tényezők állnak, mint az idősebbeknél” – mondta dr. Small. A szakértők szerint a legnagyobb problémát a stressz okozhatja. „Ezenkívül a mindenhol jelen levő technikai eszközök is nehezítik a koncentrációt és az emlékezést. A legtöbben egyszerre párhuzamosan több feladatot látnak el, ami megosztja a figyelmet, és könnyen hasonló problémák kialakulásához vezethet” – véli a szakember.

Bár a korábbi kutatások szerint egy átlagembernél általában 57 éves korban kezdődnek az első memóriaproblémák, a mostani vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy sokan már a 30-as éveikben is tapasztalhatnak tüneteket. Egy online felmérés adatai szerint a válaszadók 11 százaléka már a 40-es éveiben járva is tapasztalt memóriaproblémákat. A 30-as korosztályban 6 százalék volt a memóriagondok aránya. Ezek leggyakrabban egyszerű szavak betűzésének, valamint mások nevének elfelejtésében és a személyes tárgyak elhagyásában jelentkeznek, de sokan vannak, akik a színek nevét is elfelejtik, vagy megfeledkeznek arról, hogy zoknit húzzanak, amikor elmennek otthonról.


forrás:
https://semmelweisfigyelo.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!