Lekvár főzés nélkül, aszalt gyümölcsből
A nyerskonyha egyik legcsodálatosabb ételei az élő, nyers lekvárok. Nem állnak sorban kis üvegekben a kamránk polcain, hanem aszalt gyümölcsök formájában őrzik a nyár ízeit.
Hozzávalók:
20 dkg aszalt gyümölcs
víz
Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöt beáztatjuk annyi vízbe, hogy éppen ellepje. Ha nagyobb gyümölcsöt használunk, pl. aszalt sárgabarackot, akkor vágjuk fel kisebb darabokra.
Ha megpuhult a gyümölcs (ez körülbelül 1-2 órát vesz igénybe), tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk simára. Először kevés vizet használjunk, és csak akkor tegyünk hozzá még folyadékot, ha túl sűrű.
Az így kapott lekvár felhasználása azonos a hagyományosan összeállított lekvárokéval: kenhetjük kenyérre, készíthetünk belőle pudingot, poharas krémet. A legfontosabb, hogy semmiképpen ne süssük, ne főzzük meg!
Néhány jó tanács:
- Mindig csak annyit készítsünk belőle, amennyit 1 héten belül elfogyasztunk.
- Lehetőleg olyan aszalványokat használjunk, amelyekben nincsen cukor, tartósítószer és egyéb adalékanyag.
- Bio-, vagyis vegyszermentes aszalt gyümölcsöt használjunk
- A legjobb megoldás, ha saját magunk aszaltunk nyáron gyümölcsöket, és azokból készítünk friss lekvárt.
Az élő lekvár fogyasztása megfelelő alternatíva lehet ételallergiában szenvedők és diétázók számára is, hiszen igen gyorsan elkészíthető csemege. Kreativitásunkat is serkenti, mivel rendkívül sokoldalúan felhasználható. Rendkívül egészséges, gazdag vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően jót tesz a bőrnek, a hajnak és a körömnek. Segítségével harcba szállhatunk karcsú vonalaink megőrzéséért, hiszen a cukrot így mellőztük!
Ha élő lekvárból állítunk össze édességet, az egészséges táplálék a javából, mivel nem alkalmazunk sem tartósítószert, sem más adalékanyagot. Hőkezelésmentesen készül, így megőrizzük a létfontosságú vitaminokat, enzimeket, és értékes tápanyagokhoz juttatjuk a testünket. Ha ilyen édességet fogyasztunk, nincsen kellemetlen teltségérzet, gyomorfeszülés, étkezés utáni elnehezedés és letaglózó elálmosodás. Az élő enzimek hatására fokozódik koncentrálóképességünk, teherbírásunk, javul immunrendszerünk működése. Miután a tápanyagok felszívódtak, a gyomor kiürül, mégsem villog az „éhes vagyok” vészriasztása, hiszen sejtjeink mindent megkaptak, amire szükségük van (KO a falási rohamok elleni küzdelemben)!
forrás: Lénárt Gitta
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!