A kormány nyugdíjba küldené az 55 év feletti nőket

2013. 10. 16.
Szerző: Szimpatika
Az 55 év feletti nők számára a kormány 10 hónapig állja a bért járulékkal együtt, ha már csak egy év van a szolgálati idő lejártáig. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatási programot indít azon, 55 év feletti munkanélküli nők számára, akiknek a nyugdíjba vonuláshoz szükséges 40 év szolgálati időből kevesebb, mint 1 év hiányzik – jelentette be Czomba Sándor, foglalkoztatásért felelős államtitkár egy budapesti sajtótájékoztatón.

Az államtitkár elmondta: novembertől a programban a támogatás maximum 12 hónapra szól, ez idő alatt 10 hónapig a bruttó bér és járulékok 100 százalékával támogatják a munkaadókat a célcsoport foglalkoztatásához, ezért további 2 hónap támogatás nélküli foglalkoztatást kell vállalnia a munkaadónak.

A támogatás mértéke a garantált bérminimum 125 százaléka lehet maximálisan, ami jelenleg havi 142 500 forint. Egy ilyen munkahely után maximum 1,5 millió forint támogatást adnak tíz hónapra a munkaadóknak, akiknek legfeljebb 300 ezer forintjukba kerül munkahelyenként a foglalkoztatás a további 2 hónapra.

A lehetőség nemcsak az elsődleges munkaerőpiacon lévő foglalkoztatók számára, hanem a közszférában is megnyílik – mondta az államtitkár. A program teljes költsége mintegy 1,5 milliárd forint, amelyet a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból biztosítanak, a keret kisebb részét az idén, nagyobbik hányadát a jövő évben használják fel. A számítások szerint ebből megközelítően mintegy 1000 érintett foglalkoztatását lehet támogatni a 40 éves munkaviszony eléréséhez.

A sajtótájékoztatón Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy a kormány az elmúlt időszakban számos olyan foglalkoztatáspolitikai programot indított, amelynek hatásai néhány hónapon belül mutatkoztak.

Példaként említette, hogy siker volt, és ezért újraindították az idén az első munkahely garanciaprogramot, amely a pályakezdő fiatalok számára a munkahelyi tapasztalat megszerzését segíti. Jelenleg az első munkahely garanciaprogramban több mint 8 ezren vesznek részt. Az államtitkár sikeresnek nevezte a lakhatási támogatás bevezetését is, az indulás óta eddig 1100 szerződést kötöttek. A munkahelyteremtő támogatás esetében a 2010. évi 2 milliárdos keretet 2013-ra 13 milliárdra növelték. Czomba Sándor hangsúlyozta: a most induló támogatás illeszkedik azokhoz programokhoz, amelyekben célzott eszközökkel segítik a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetben lévő csoportok foglalkoztatását. Területileg pedig főleg Budapesten és Pest megyében, illetve a dunántúli régióban lesznek érintettek a legtöbben a programban.

Az ezt érintő kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: a most induló támogatási programban a munkaügyi központok lesznek a kapcsolódási pontok.


forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!