A koleszterincsökkentő gyógyszerek javítják az agyműködést

Szerző: Szimpatika
A koleszterincsökkentő gyógyszerek csaknem harmadával mérséklik az emlékezetromlás és a demencia kockázatát – mutatta ki egy több tanulmány adatait elemző, nagyszabású vizsgálat. A sztatinok, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét csökkentő gyógyszerek egy éven túli szedése megóvhatja az agyat az Alzheimer-kórtól és a demencia egyéb formáitól – derült ki a 16 tanulmány elemzéséből.

A Baltimore-i Johns Hopkins orvosi egyetem kutatói 16 tanulmány eredményeit elemezték. A tanulmányokban ismertetett kutatások során összesen 23 ezer olyan férfit és nőt vizsgáltak, akiknek nem voltak emlékezetüket vagy szellemi képességeiket érintő orvosi problémáik. 25 éven keresztül követték egészségi állapotukat, és ennek során azt vizsgálták, hogy a sztatinoknak milyen rövid távú hatása van az agyra, illetve hogyan befolyásolja az Alzheimer-kór vagy az éreredetű, azaz vaszkuláris demencia kialakulását hosszú távú szedésük.

Azt fedezték fel, hogy a sztatinok egy évnél hosszabb ideig történő szedése 29 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát – ismertette a The Daily Telegraph a Mayo Clinic Proceedings című szaklapban megjelent tanulmányt.

A sztatinokat szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek írják fel. Kimutatták, hogy mérséklik a vérereken belüli gyulladások kialakulását és a szélütést okozó vérrögök képződését. A kutatók szerint a gyógyszernek ez a hatása lehet az, amely csökkentheti az agyban a káros fehérjefelhalmozódást és a vérerek gyulladását is.


forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!