A testépítő szerek veszélyei

Szerző: Szimpatika
A szteroidok tovább maradnak a környezetünkben, mint gondolnánk – írja egy, a Science című lap online kiadásában megjelent publikációt ismertetve a PharmaOnline.

A szteroidok és más gyógyszergyári termékek bekerülnek a felszíni vizekbe, amelyről a szakértők gyakran úgy vélekednek, hogy mivel ezek a vegyületek lebomlanak, az ökológiai kockázat idővel természetes úton is csökken. Úgy tűnik azonban, hogy a bioaktív szerves vegyületek némelyike olyan átalakuláson megy át, melynek következtében hatása már kevésbé látható előre – írja a lap.

Az Iowa Egyetem kutatói például az anabolikus szteroidok közé tartozó trenbolon-acetát és két másik szer esetét vizsgálták. A testépítők és súlyemelők körében egykoron népszerű trenbolon-acetát humán alkalmazása ma már tiltott. Az Egyesült Államokban ugyanakkor szövetségi törvények engedélyezik alkalmazását a szarvasmarhatartásban, hogy gyorsítsa az állatok súlygyarapodását és hatékonyabbá tegye a takarmányozást.

A terepen végzett kísérleteket követő laboratóriumi tesztek során a kutatók azt találták, hogy a trenbolon nem bomlik le teljes mértékben a vízben, ahogyan azt korábban gondolták, és elegendő maradványszer marad vissza ahhoz, hogy bizonyos környezeti feltételek mellett regenerálja önmagát. Így a vegyület életideje meghosszabbodhat akkor is, ha csak nyomokban van jelen a környezetben.


forrás: pharmaonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!