Emlékezzünk...

2013. 10. 06.
Szerző: Aggod Zsuzsa
Talán nem én vagyok az egyetlen, aki többször szembesültem a szégyenteljes igazsággal: nem tudom felsorolni az aradi vértanúk nevét, bár kétévente meg kellett tanulnom a gyerekekkel, amikor a harmadik osztályba léptek. Akkor ötlöttük ki ezt a kis tanulást és emlékezést támogató eszközt, melynek segítségével végre tartósan megjegyeztük a 13 nevet – mert megérdemlik...
Talán nem én vagyok az egyetlen, aki többször szembesültem a szégyenteljes igazsággal: nem tudom felsorolni az aradi vértanúk nevét, bár kétévente meg kellett tanulnom a gyerekekkel, amikor a harmadik osztályba léptek. Akkor ötlöttük ki ezt a kis tanulást és emlékezést támogató eszközt, melynek segítségével végre tartósan megjegyeztük a 13 nevet – mert megérdemlik...

164 évvel ezelőtt, a fegyverletétel után, 1849. október 6-án Aradon kivégezték a magyar szabadságharc 13 főrangú tisztjét.

Személyükben Haynau táborszernagy 14 tagú haditörvényszéke olyan honvédtiszteket ítélt halálra, akik a szabadságharc kitörése előtt a császári és királyi seregben tényleges tisztként szolgáltak, de a szabadságharc alatt a nemzeti függetlenségünkért folyó harcok katonai vezetőjévé lettek.



Ezek a katonák sok mindenben különböztek egymástól; néhányan forradalmárnak vallották magukat, mások csak esküjükhöz kívántak hűek maradni; volt közöttük német, osztrák, horvát és szerb is a magyarokon kívül; volt kisnemes, polgár és főnemes, dúsgazdag és vagyontalan, voltak közöttük barátok és ellenfelek – de egyben azonosak voltak: hősiesen harcoltak és életüket áldozták a magyar szabadságért.

13 aradi vértanú emléknapja október 6-a – de fel tudjuk-e sorolni őket?

Mikor már a harmadik gyermekemmel próbáltuk a sokszor furcsa hangzású és még furcsább írású neveket begyakorolni, komolyan elgondolkoztam, hogyan lehetne mindezt játékosan és mégis információval megtöltve, észrevétlenül megtanulni. A nevek ugyanis harmadszorra is üresen csengtek, nem volt mögöttük semmi személyes információ, nehezen megjegyezhetőek voltak idegen hangzásuk miatt. Ráadásul legkisebb fiam tanító nénije Aulich Lajos nevét [aulics] kiejtéssel kérte a fejükbe verni – ezen a ponton levettem a polcról a lexikont, végignéztem és kijegyzeteltem az életrajzokat, és a legérdekesebb részleteket a név mellé olvasva próbáltuk megjegyezni 13 aradi vértanúnkat.

Aztán megcsináltuk mindezt az ismeretgyűjtést az internet segítségével is, és összeraktunk egy kirakóst, hogy a nevekhez arcok kapcsolódjanak, és olyan információk, melyek alapján a gyerek – és én – emlékezni fogunk rájuk.



Szerencsére sok mindent lehet találni – hitelest és kevésbé hitelest – az aradi vértanúkról: már maga a keresgélés sokat tanít. Lehet olvasni katonai pályafutásukról, származásuk sokféleségéről (hát nem csodálatos, hányféle nemzet gyermeke halt hősi halált a magyar szabadságért?), elfogásukról, elítélésükről, utolsó estéjükről, reggelükről, kivégzésük történetéről. Lehet olvasni a hóhérról, aki kilencüket felakasztotta, és akinek a birtokába kerültek a holttestek és ruházatuk – tőle lehetett megvásárolni a földi maradványokat. (A kilenc név: Aulich Lajos (ejtsd: [aulih]), Damjanich János (ejtsd: [damjanics]), Knezich (Knézić ) Károly (ejtsd: [knézics]), Láhner György (ejtsd: [láner]), Leiningen-Westerburg Károly (ejtsd: [lejningen-veszterburg]), Nagysándor József, Poeltenberg Ernő (ejtsd: [pöltemberg]), Török Ignác és Vécsey Károly. Négyen, Schweidel József (ejtsd: [svejdel]), Kiss Ernő, Dessewffy Arisztid (ejtsd: [dezsőfi]) és Lázár Vilmos, kegyelemből, katonához méltóan, golyó és lőpor általi halállal halhattak meg.)

És lehet olvasni a további 3 főrangú vértanúról, akik nem Aradon, október 6-án haltak meg: Batthyány Lajos gróf, miniszterelnök (ejtsd: [battyányi]), akit október 6-án, Pesten végeztek ki; Kazinczy Lajos ezredest (ejtsd: [kazinci]) október 25-én Aradon; és a harmadik, a többiekkel együtt elítélt Lenkey János honvéd tábornok, aki megtébolyodott a börtönben, és nem sokkal később ott halt meg.

Az emlékező játék lényege a következő:

Kis kártyák egyik oldalán egy-egy vértanú arcmása és neve szerepel, a másik oldalra pedig az általunk összeállított, fontosnak ítélt adatok kerülnek – név nélkül.

Vagy a kártyák képes oldalát használjuk, és akkor a fontos tudnivalókra kell emlékeznünk, vagy pedig megfordítjuk a lapokat, és a szöveges információ alapján kell kitalálnunk, kiről is van szó a tizenháromból.

Hogyan készül?

Maradék kartondobozból, kartonpapírból vagy nagyobb darab hulladék habszivacsból vágjunk ki 13 egyforma téglalapot. Egyik oldalára ragasszuk fel a 13 vértanú arcmását a nevükkel (ezeket legegyszerűbb az internetről letölteni és kinyomtatni), a másik oldalra pedig kézzel írjuk, vagy nyomtassuk ki és ragasszuk fel az általunk kiragadott, fontosnak ítélt információkat.

Egyedül és többen is játszhatunk, sőt, készíthetünk egy példányt az iskola számára is...

Az elkészítés részleteiről itt olvashatsz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!