Nyugdíj: jön a korhatáremelés

2013. 10. 05.
Szerző: Szimpatika
A nyugdíjak reálértékének növelését továbbra sem tervezik, emelés csak az infláció mértékével lehetséges, és jövőre életbe lép a korhatáremelés első lépése – derül ki a kormány nyugdíjprognózisából.

A kormány a költségvetés részeként 2017-ig elkészítette a Nyugdíjbiztosítási Alap gazdálkodására vonatkozó prognózisát – hívta fel a figyelmet a Napi.hu. A prognózisból meglepő dolgok nem derülnek ki, inkább megerősítik azt, amit már eddig is rögzítettek.

A nyugdíjak tehát csak az infláció mértékével növekedhetnek, ami elvileg azt jelenti, hogy a reálértékük nem nőhet. Kivéve, ha a tervezés során rosszul mérik fel a várható inflációt, mint idén, amikor 5,2 százalékra lőtték be, de valószínűleg csak 2 százalék körül lesz éves szinten. Jövőre 2,4 százalékos inflációt terveztek, tehát ennyi lehet a nyugdíjemelés. A többi évben pedig terv szerint beállnának az MNB által célként megjelölt 3 százalékos inflációra, vagyis a nyugdíjemelés is ilyen mértékű lehet.

Ahogy még 2009-ben döntöttek róla, 2014-ben elkezdődik a nyugdíjkorhatár-emelés is. Első lépcsőben az 1952-ben születetteknek kell egy fél évvel tovább dolgozniuk, ők már csak 62,5 évesen élvezhetik majd a nyugdíj előnyeit. Ezt követően minden évben egy fél évvel tolódik a nyugdíjkorhatár: az 1957-ben születetteknek már 65 éves korukig kell majd dolgozniuk.

Az, hogy egyre később mehetünk majd nyugdíjba, vagyis tovább kell dolgoznunk, némileg csökkenti a nyugdíjkassza kiadásait (és növeli a bevételeit). Viszont a társadalom elöregedése miatt ennél jóval nagyobb mértékben nő a nyugellátások összértéke. Ezért egyre több költségvetési kiegészítés kell majd ahhoz, hogy a nyugdíjalap bevételei és kiadásai egyensúlyban legyenek – derül ki a prognózisból.


forrás: https://fn.hir24.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!