A személyiségünktől függ, hogy miben betegszünk meg

Szerző: Szimpatika
Érdemes a saját személyiségünket alaposan szemügyre venni, amikor az orvosnál ülünk a váróteremben. Egy elmélet szerint ugyanis személyiségjegyeink meghatározhatják betegségeinket. Az elmélet követői úgy vélik: a személyiségnek sokkal nagyobb szerepe van a betegségek kialakulásában, mint ahogy azt eddig az orvosok gondolták.

Az már régóta ismeretes, hogy az úgynevezett A-típusú embereknél, azaz a barátságtalan, versengő és türelmetlen személyiségeknél gyakrabban alakul ki valamilyen szívbetegség, mint másoknál. Egy mostani kutatás azonban számos más betegségről is bebizonyította, hogy kapcsolatba hozható a személyiséggel.

A személyiségjegyek általában az élet korai szakaszában kialakulnak, azaz a betegségek kifejlődésében is kulcsszerepe lehet a kezdeti éveknek. Természetesen mindkettőt, azaz a személyiségjegyeket és a betegségekre való hajlamot is befolyásolják a gének, sokat számítanak azonban a belső tulajdonságok is.

Az impulzív emberek

Az impulzív személyiségek könnyen szenvedhetnek balesetet, de a legnagyobb egészségügyi kockázatot náluk a gyomorfekély jelenti. A felmérést készítő finn egészségügyi intézet több mint négyezer ember megfigyelése által megállapította, hogy 2,4-szer gyakoribb ez a gyomorpanasz az impulzív embereknél. Ők ugyanis sokkal erőteljesebben reagálnak a stresszre, étkezésüket pedig kevésbé tudják kontroll alatt tartani.

A derűs személyiség

A derűs, jókedvű embereket hamarabb éri el a halál – derült ki a felmérésből. Akiket szüleik és tanáraik is mindig jókedvűnek tartottak, egy kaliforniai kutatás készítőinek elképzelései szerint kevésbé mérik fel a veszélyeket, épp ezért nem figyelnek eléggé betegségeikre sem.

Aggodalom, nyugtalanság

A magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek az aggódó emberekre jellemző problémák. Egy, az Egyesült Államokban készített kutatásból az derül ki, hogy mindezért a stresszhormon a felelős.

Az agresszív személyiség

Az agresszív emberek egészségi állapota általában rosszabb, mint a többieké, épp ezért gyakrabban kapnak el például fertőző betegségeket és gyulladásokat. Valószínűleg ez is azért van, mert az agresszív típusú személyiségek máshogy reagálnak a stresszre, mint más emberek. Számukra a gyógyulás is tovább tart, és a depresszióra is hajlamosabbak.

Félénk emberek

A vírusos betegségek általában azokra jellemzőek, akik kevésbé tudnak fesztelenül viselkedni egy társaságban. Valószínűleg azért, mert immunrendszerük gyengébben működik, mint a többi emberé.

Optimisták

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint azok, akik mindig naposnak látják az életet, átlagosan 7,5 évvel élnek tovább, a korai halálra pedig 55 százalékkal kisebb az esélyük, mint azoknak, akik mindig szomorkodnak. Egy hollandiai egyetem kutatói szerint, akik erre 1000 ember megfigyelésével jöttek rá, az optimistáknak azért jobbak az életkilátásaik, mert általában nagyobb szerepet vállalnak a társadalmi életben, több barátjuk van és kevesebb stresszhormon termelődik a szervezetükben.  Egy amerikai felmérés szerint pedig az optimisták immunrendszere erősebb, mint másoké.

A hallgatagok

A legtöbb emocionális problémája a hallgatag embereknek van. A beszédkészség hiánya miatt kevésbé tudják a problémáikat kiadni magukból, ennek következtében pedig gyakrabban alakul ki náluk valamilyen rákos megbetegedés.

Az extrovertáltak

Épp úgy, mint az optimisták, az extrovertált embereknek is kevesebb eséllyel betegszenek meg, mint mások. A Milánói Egyetem kutatói kiderítették, hogy az extrovertáltak körében 15 százalékkal ritkábban fordulnak elő betegségek, ha pedig mégis megbetegszenek, abból sokkal gyorsabban gyógyulnak ki, mint mások. Az elhízásra azonban sajnos nagyobb esélyük van az átlagnál.

A pesszimisták

Az optimistákkal ellentétben a pesszimistáknak 19 százalékkal nagyobb esélyük van a korai halálra, mint másoknak. Gyakoribb náluk a Parkinson-kór is – derült ki egy amerikai kutatásból.


forrás: www.inforadio.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!