Tippek az otthoni vízfogyasztás mérsékléséhez

2013. 10. 04.
Szerző: Szimpatika
Vajon ha meg kellene tippelni, hogy Ön átlagosan napi hány liter vizet használ el, mennyit mondana? 10 litert, 20-at, vagy netán 50-et? Felmérések szerint a valós érték ennek többszöröse! A magyarok ugyanis átlagosan napi 140 liter ivóvizet használnak. Ráadásul ennek nagy részét sajnos elpazaroljuk.

A jelenlegi jóslatok szerint 2030-ra 40%-os lesz a globális vízhiány, ami azt jelenti, hogy gyermekeink, unokáink jövője múlhat azon, hogy mennyire tudatosan használjuk ma az egyik legnagyobb természeti kincsünket, az ivóvizet.

Nézzük először, miből áll össze a 140 literes napi átlagfogyasztás! Lehet, hogy meglepő, de a háztartások zömében a legnagyobb vízpazarló a hagyományos öblítésű WC-tartály, amely minden egyes lehúzáskor 10-15 liter értékes ivóvizet enged a csatornába. Ha naponta hatszor megyünk ki a mellékhelyiségbe, az azt jelenti, hogy minimum 60 liter vizet használunk el WC-öblítésre.

Ha esetleg a fürdés hívei vagyunk, akkor napi vízfogyasztásunk máris duplázódik vagy triplázódik, mert egy átlagos fürdés során nagyjából 100-120 liter vizet használunk el. Ezzel szemben egy 3-4 perces zuhanyozáshoz mindössze kb. 40 liter vizet fogyasztunk. Ha tehát áttérünk a zuhanyozásra, napi 60-80 liter vizet takaríthatunk meg, ami havi szinten már nagyjából 2000 litert jelent. Ha Magyarország valamennyi lakosa áttérne a zuhanyozásra, akkor minden hónapban egy Kis-Balatonnyi vízmennyiséget tudnánk megőrizni a jövő nemzedékének.

Nézzünk két másik, sokat emlegetett példát, a fogmosást és a mosogatást! Mindkettőre igaz, hogy ha folyó víznél végezzük, akkor percenként átlagosan 8 liter vizet engedünk ki a csapból, azaz a kétperces fogmosás alatt 16 liter, az ötperces mosogatás során pedig akár 40 liter vizet is leengedhetünk a lefolyón. Ön hány liter vízzel mos fogat?

Az ivóvízkészlet megóvásával foglalkozik az október elején megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó, ahol az ENSZ országainak vezető politikusai, döntéshozói, tudósai és vízügyi szakemberei igyekeznek felhívni a figyelmet a vízkészlet végességére és sürgetik a nemzetközi összefogást a probléma megoldása, a világkatasztrófa megelőzése érdekében. Fontos azonban, hogy a nemzetközi összefogás, a problémák globális szintű kezelése mellett elgondolkodjunk azon, hogy mi magunk mit tehetünk. Minden egyes apró lépés fontos, hiszen a sok kicsi gyorsan összeadódik! Az eredmény ráadásul a pénztárcánkon is meglátszik.

Legelőször nézzük azokat az apró trükköket, amelyeknek semmiféle eszközigényünk nincs. Ha a reggeli fogmosás közben elzárjuk a csapot, máris több mint 10 liter vizet megtakarítunk. Ha pedig már ilyen sikeresen indult a reggel, győződjünk meg róla, hogy a vízforralóba csakis annyi vizet engedünk, amennyire a reggeli teához, kávéhoz valóban szükségünk van, hiszen a többi – legkésőbb másnap reggel – úgyis a lefolyóban köt ki, vele együtt pedig elvész a forraláshoz használt energia is. Mosogatáshoz lehetőség szerint használjunk mosogatógépet, mert annak vízfelhasználása jobb. Vagy inkább próbáljuk meg az állóvízben való mosogatást, és utána egy külön edényben, a másik tálcában, vagy esetleg nagyon vékonyan folyó víz alatt öblítsük le az edényt. Ha a mosogatáshoz, takarításhoz mindezek mellett még környezetbarát szereket is használunk, akkor még egy lépést tettünk vízkészletünk megóvása érdekében.

Háztartási eszközeink, különösen a mosó- és a mosogatógép vásárláskor figyeljünk oda ezek víz- és energiafelhasználására. Lehetőségeinkhez mérten próbáljuk meg a leginkább környezetbarát készüléket kiválasztani. Mindössze néhány ezer forinttal kerülnek többe a víz- és energiatakarékos készülékek, hosszú távon azonban nemcsak saját pénztárcánkat kímélhetjük ezekkel, de a környezetet is, hiszen egy újabb fontos lépést tettünk vízkészletünk megóvása védelmében.Aki ennél is környezettudatosabb, és további lépéseket szeretne tenni saját vízfelhasználásának csökkentésére, különböző ötletes eszközök közül válogathat. A legegyszerűbbek például a csapra szerelhető adagolófejek, amelyek csökkentik az adott időegység alatt a csapon átfolyó víz mennyiségét, miközben levegővel dúsítják azt, így semmiféle különbséget nem érezhetünk a víz nyomásán. A WC öblítéséhez rendelkezésre állnak már különböző víztakarékos, vagy kétgombos – két különböző vízmennyiséggel öblítő – tartályok, de akár a WC-tartály úszószintjén is állíthatunk, hogy kevesebb vizet használjunk. Felújításnál, építkezésnél már könnyedén beépíthetők olyan megoldások, amelyek segítségével a mosáshoz, kézmosáshoz használt ún. szürke vizet, vagy az összegyűjtött esővizet használjuk a WC öblítésére. A kertes házban élők mindenképp gondolkozzanak el az esővíz gyűjtésén, hiszen egy egyszerű hordó segítségével megoldhatják a locsolást, miközben még a növényeikkel is jót tesznek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!