Emeljünk pajzsot immunrendszerünk elé!

2013. 09. 18.
Szerző: Szimpatika
Lassan bele kell törődnünk, hogy a nyár véget ért és itt az ideje, hogy lenge ruháinkat a szekrény mélyére száműzzük – legalábbis egy időre. A szeszélyes időjárás csalóka lehet, a nem megfelelő öltözködés és a közösségekbe való visszatérés pedig komolyan próbára teheti szervezetünk védekezőrendszerét. Ha azonban idejében észrevesszük a tüneteket és praktikus kezelést választunk, könnyű szerrel elkerülhetjük a súlyosabb megfázást és az évszak szépségeire koncentrálhatunk.

A szeptember a legtöbb ember számára a dolgos hétköznapokba való visszarázódásról szól. Kezdődik az óvoda, iskola, egyetem, és a munkahelyeken is újra teljes lesz a csapat a nyári szabadságok után. A különböző közösségek valóságos melegágyként szolgálhatnak a légutakat fenyegető vírusok számára, arról nem is beszélve, hogy míg ilyenkor az egyik pillanatban süt a nap, nem kizárt, hogy a következőben egy kiadós eső zúdul a nyakunkba, és ez a változékonyság bizony megterheli immunrendszerünket.

„Az őszi időjárás gyakran szeszélyes. Esős időben magas a levegő pára- és nedvességtartalma, ez pedig ideális körülményeket teremt a felső légúti megbetegedésekért felelős vírusok számára. A különböző zárt közösségek tökéletesen alkalmasak a vírusok továbbterjedésére, hiszen, ha egy ember eltüsszenti magát, máris kórokozók sokaságát juttatja a levegőbe” mondta el dr. Kovács Viktória, fül-orr-gégész, audiológus főorvos.

Nem kell azonban remeteként élnünk, ha egészségesen akarjuk átvészelni az őszt, elég, ha tudatosan próbáljuk kivédeni a veszélyeket.

A szakember szerint fontos, hogy sok vitamint fogyasszunk és rétegesen öltözködjünk, illetve nem árt odafigyelnünk a saját és a környezetünkben lévők tüneteire. A felső légúti megbetegedések első jelei közé sorolják a torokfájást és torokkaparást. A hazánkban is népszerű, zöld pajzzsal jelzett termékcsalád méz- és mentoltartalmú cukorkája hűsítő hatásával kellemes érzést nyújt az irritált toroknak. Az első jelek közé tartozik továbbá az izomfájdalom, a fejfájás, valamint az orrfolyás és az orrdugulás is. Ez utóbbi kezelésére érdemes olyan orrspray-t választani, amely az orvosi hatóanyagokat természetes összetevőkkel kombinálja. ezek lehetnek különböző illóolajok, mint például az ausztráliai népgyógyászatban használt eukaliptusz, vagy a széles körben elterjedt Aloe vera. Csak egy kicsi odafigyelés és elővigyázatosság szükséges, és az ősz így végre nem a megfázás, hanem az önfeledt élmények időszaka lehet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!