A gyermekkori asztma tünetei

Szerző: Szimpatika
Az asztma leggyakrabban kisgyermekkorban kezdődik. Megjelenésének esélyét növeli az öröklött hajlam, de nemek közti különbségeket is megfigyelhetünk: fiúknál 1,5-2-szer gyakrabban jelentkeznek a tünetek.



Az első jelek

Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus betegség, mely nem gyógyítható, de idejében felismerve jól kezelhető, a beteg tünetmentessé tehető. Dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosának segítségével összegyűjtöttük az asztmára utaló tüneteket:

  • Gyanúra ad okot, ha az óvodás- vagy kisiskoláskorú gyermek az őszi–téli időszakban gyakori légúti vírusfertőzésekre visszatérő, fulladásos rohamokkal reagál.
  • Gyakori kiváltó ok az allergénnel való érintkezés is – ezek leggyakrabban állati szőrök, poratkák, penészgomba, pollenek – ezért ha azt észleljük, hogy a gyermek mindig ugyanolyan környezetben fullad (pl. dohos helyen, állatok között vagy virágzó mezőn), fontos, hogy szakorvos segítségét kérjük a kiváltó allergén azonosításában, mert a panaszokat allergiás eredetű asztma okozhatja.
  • Ne hagyjuk figyelmen kívül, ha a gyermek kerüli a futással járó gyermekjátékokat, ha arra panaszkodik, hogy hamar elfárad és fizikai terhelés után nehezen kap levegőt. Ha a kortársaihoz képest szokatlan fáradékonyságot, vagy ugrálás, futkározás hatására jelentkező köhögést, sípoló légzést észlelünk, szintén forduljunk szakemberhez.

Fájdalommentes vizsgálatok

A tüdőgyógyászati vizsgálat segíthet eldönteni, hogy valóban asztma áll-e a tünetek hátterében. Első körben az orvos tájékozódik a kórtörténetről, a tünetekről, az általános egészségi állapotról, ezzel próbálja beazonosítani a lehetséges kiváltó tényezőket. Szükség esetén mellkasröntgen elvégzését rendelheti el. Az asztma diagnózisához fontos vizsgálat a légzésfunkció mérése, mely a ki- és belégzés mélységét vizsgálja. Ez 6-7 éves kortól végezhető, és teljesen fájdalommentes. Amennyiben a panaszok alapján indokolt, a kezelőorvos allergiavizsgálat elvégzését is javasolhatja. Két éven aluli gyermekeknél vérvétel szükséges, mert esetükben a bőrpróba még nem ad biztos eredményt. A diagnózis felállítása után beszélik meg az érintettekkel a kezdeti kezelést és a további lépéseket is.

forrás: www.tudokozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!