Mi tegyünk, ha bedagad a lábunk?

Szerző: Kalmár Lalita
Mindenki tapasztalta már egy hosszú nyári vonatút vagy egy rohanós, forró nap után, hogy végtagjai, főleg a lábai megduzzadnak, sőt akár fájnak is. Dr. Bende Terézzel, a Szent Flórián Gyógyszertár vezető gyógyszerészével az okokról és a lehetséges gyógymódokról beszélgettünk.





Mi történik, amikor megdagad a lábunk, és mik lehetnek az okai?

A nehéz láb érzését – melyet elsősorban a meleg idéz elő – keringési probléma okozza: ilyenkor végtagjainkban pangás alakul ki, vérellátásuk átmeneti időre nem működik megfelelően. Ez a jelenség a nyári időszakra jellemző leginkább. Az persze alkati dolog, ki mennyire reagál érzékenyen.

Mit tehetünk, ha tapasztaljuk magunkon a nehéz láb tüneteit?

A legfontosabb az, hogy mérjük fel a duzzanat, fájdalom mértékét. Amennyiben nem visszatérő, komoly tünetekről van szó, nagyon egyszerűen lehet kezelni a problémás területet. Rengeteg olyan készítmény van, melyek segítenek a regenerálódásban: ma már többféle jól bevált kapszula, kenőcs, illetve gél közül válogathatunk a patikákban. Természetesen gyógyszer nélkül is sokféleképpen segíthetünk magunkon: ilyen közismert eljárás például a lábak fölpolcolása, borogatása, az érintett terület átmasszírozása, átmozgatása, de a hideg-meleg vizes váltófürdő is nagyon hatásos tud lenni. Ennél a módszernél viszont oda kell figyelnünk arra, hogy mindig hideg vízzel fejezzük be a kezelést.

Mikor kell orvoshoz fordulnunk?

A nagyon erős, akár többször visszatérő fájdalom, vagy az óriásira dagadt, esetleg bekékült láb mindenképpen olyan jelzések, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, mindenképpen ajánlott egy szakember felkeresése. Nem visszatérő, hirtelen jelentkező komoly tünetek esetén is kifejezetten fontos a kontroll, hogy kizárható legyen egy esetleges trombózis veszélye. Persze, saját magunk megnyugtatása céljából is bármikor felkereshetjük orvosunkat, mellyel akár megelőzhetünk későbbi, komolyabb problémákat is.

Kiket érint leginkább ez a probléma?

A nehéz láb érzése bárkit érinthet a forró napokon, de, mint már szó volt róla, ez leginkább alkati kérdés. Persze vannak olyan emberek, akiket fokozott veszély fenyeget: ilyenek a súlyfelesleggel küzdők, a kismamák, illetve az állómunkát végző emberek is.

Lehetséges -e a megelőzés?

Ha sokszor észleljük, hogy lábunk megdagad, vagyis elmondhatjuk, hogy hajlamunk van rá, akkor mindenképpen érdemes elkezdeni valamilyen gél, kenőcs használatát. Az úgynevezett seprűvénák megjelenése gyakran utal egy későbbi visszeres, akár ödémás lábra. Ilyenkor még inkább ajánlott valamilyen gél használata, mely ugyan a folyamatot megszüntetni nem képes, de enyhítheti a tüneteket, illetve csökkentheti a veszélyét egy komolyabb visszérprobléma kialakulásának.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!