A legjobb megoldások a pattanások ellen

Szerző: Szimpatika
A pattanásokat súlyosságtól függően különböző szerekkel kezelik. A közönséges, vény nélkül kapható szerek hatóanyaga általában benzoil-peroxid, szalicilsav, illetve különböző antibakteriális hatóanyagok (pl. triclosan). Alkalmaznak ezeken kívül gyulladáscsökkentőket és súlyosabb esetekben retinoidokat, antibiotikumokat vagy hormonkezelést is.

A gyógyszeres kezelés mellett alkalmaznak még a pattanásos bőr kezelésére dermabráziót vagy mikrodermabráziót (amikor a bőr felső rétegét mintegy lecsiszolják), illetve fototerápiát, lézerterápiát is. Az aloe vera és a teafaolaj jótékony hatását is sokan említik.

A pattanások kezelése komplex folyamat, melynél elsősorban a következő szempontokat kell figyelembe venni:

- Életmód: talán a legfontosabb tényező. A mértékletes, de tápláló étkezés, a bőséges vízfogyasztás, a megfelelő alvásmennyiség és a rendszeres mozgás az egészség felépítésének és fenntartásának alapját képezi.

- Bőrápolás:

1. A pórusok megnyitása. Erre enyhe arctisztító és hámlasztó hatású lemosókat és maszkokat (szalicilsav, alfa-hidroxi-savak), valamint retinolt használnak, amely egy hámlasztó hatású A-vitamin-származék.

2. A baktériumok elpusztítása: ez antibakteriális tisztítók segítségével történik, amilyen a benzoil-peroxid, a kén vagy a rezorcin.

3. A faggyútermelődés csökkentése: a faggyúmirigyek termelését nem lehet leállítani, kivéve, ha beavatkoznak a hormonháztartásba vagy az anyagcserébe. Legjobb, ha a bőr felszínén lévő faggyútól szabadulunk meg. Használnak erre bőrösszehúzó hatású tonikot a faggyú letörlésére, hámlasztó és kéntartalmú maszkokat, amelyek eltávolítják a faggyút a bőrről, illetve benzoil-peroxidot tartalmazó antibakteriális párnákat.

4. Nem szabad félni a kozmetikustól sem: a gőzölés és mélytisztítás önmagában és gyógyszeres kezelés mellett egyaránt hasznos lehet .


forrás: https://www.egeszsegesbetegsegek.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!