Az alvás aranyszabályai

Szerző: Szimpatika
Az alvást számos tényező befolyásolhatja. Ha bizonyos életmódbeli szabályokat sikerül betartanunk, akkor könnyen rátalálhatunk a nyugodt, pihentető alváshoz vezető útra.

Az egészséges alvás nappal kezdődik: fontos a megfelelő mennyiségű mozgás, ideális lehet pl. a szabad levegőn, természetben megtett séta. Fejezze be a napját az ellazulás tudatos segítésével: egy kellemes beszélgetéssel, egy finom fürdővel, egy lazító olvasmánnyal vagy zenehallgatással. Lefekvés előtt kerülje az izgalmakat, amilyeneket pl. a munkával kapcsolatos problémákkal való foglalkozás vagy egyes tévéfilmek jelenthetnek. A késő esti órákban kerülje a megterhelő ételeket, a túlzott alkoholfogyasztást, a dohányzást vagy az izgató hatású italokat.

Tanuljon meg és alkalmazzon esténként valamilyen lazító (relaxációs) technikát. Nem csupán a gyermekeknek van szükségük állandó napi ritmusra, hanem az alvásunknak is. Ezért célszerű lehetőleg azonos időben menni ágyba este és kelni fel reggel. Ha nem tud elaludni, keljen fel az ágyból, olvasson, hallgasson kellemes, lazító zenét. Csak akkor feküdjön vissza, ha elálmosodott.

Teremtsen megfelelő atmoszférát az alváshoz: legyen csendes és kellően sötét a hálószobája, lefekvés előtt szellőztesse ki alaposan, és figyeljen az ideális hőmérsékletre is (15–18°C). Válasszon testalkatának megfelelő matracot és kényelmes hálóruhát.

Az esetleges délutáni alvást hozzá kell számítani a napi alvásmennyiséghez – gondoljon erre is, amikor úgy érzi, nem aludt eleget éjszaka. Éjszaka ne nézzen az órára.

Általában gyorsan és könnyedén érhetünk el pihentető alvást néhány jól ismert gyógynövény segítségével: ilyen pl. a macskagyökér, a komló, a citromfű és a golgotavirág. A növényi kivonatokból készült gyógyszereknek szinte egyáltalán nincs mellékhatásuk és nem okoznak hozzászokást, ezért hosszú távon, vagy akár állandóan is lehet használni őket. Célszerű azonban a szedésüket időnként szüneteltetni, mert előfordulhat, hogy a páciens altató nélkül is visszatalál az éjszakai nyugalmához. 
Tartósan fennálló alvászavar kezelését azonban bízza az orvosára!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!