Házi praktikák pollenszezon idejére

2013. 08. 29.
Szerző: Szimpatika
A parlagfű pollenkoncentrációja már az ország nagy részén elérte a riasztási szintet. A legtöbb pollenallergiás már felkereste szakorvosát és megkezdte a szükséges gyógykezelést, így felkészülten várja a következő időszakot. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével most bemutatjuk azokat az egyszerű praktikákat, melyekkel ilyenkor még könnyebbé tehetőek a mindennapok.

Legyünk naprakészek!

Pollenallergiások számára különösen fontos, hogy ismerjék, mely időszakban virágzik az a növény, amely az allergiás tüneteiket okozza. A pollennaptár mellett érdemes folyamatosan nyomon követnünk az aktuális pollenhelyzetet, mert az időjárás változásával bizonyos növények virágzása korábbra vagy későbbre is tolódhat.



A légkondicionáló segíthet

Amíg a számunkra problémát okozó allergének magas koncentrációban vannak jelen a levegőben, a lakásban tartsuk inkább zárva az ablakokat. A szellőztetést ne reggel 5 és 10 óra közé időzítsük, a pollenkoncentráció ugyanis ebben az időben a legmagasabb. Pollenszezonban ideális megoldást jelenthet, ha a szellőztetést és a lakás levegőjének hűtését egyaránt légkondicionálóval oldjuk meg. A készülékek használata során azonban mindig ügyeljünk a tisztítási előírások betartására, a szűrőket és légcsöveket tisztítsuk rendszeresen, mert a készülékben megtelepedő penészgomba és por számos egyéb, kellemetlen tünetet provokálhat.

Utazás közben

Autóban történő utazás közben is tartsuk zárva az ablakokat, és használjuk a belső keringetésű, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót. A berendezést rendszeres időközönként tisztítsunk, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szűrőt időnként cserélni kell. Vonaton, buszon üljünk háttal a menetiránynak, hogy a huzat ne az arcunkba hordja a polleneket.

Házi praktikák

Allergiások számára ajánlott az esténkénti hajmosás, így megelőzhetjük, hogy az éjszaka folyamán a hajunkról a párnánkra tapadt polleneket belélegezzük és ez is nehezítse a nyugodt, pihentető alvást. Ugyanezen oknál fogva jobb, ha nyáron nem a szabadban teregetünk, mert a frissen mosott, nedves ruhákon szintén könnyedén megtapadnak a pollenek, így a ruha viselése közben ismét fokozottan jelentkezhetnek a tünetek.

Sport pollenszezon idején

Természetesen allergiás betegséggel sem kell lemondanunk a mozgás öröméről, de ilyenkor is ajánlott a külső környezeti tényezőket figyelembe vennünk, mivel a magas pollenszám fizikai terhelés hatására könnyen rohamot provokálhat. A pollenkoncentráció nem csak reggel 5 és 10 óra között, de száraz, meleg, szeles időben is különösen magas, amit a szabadtéri programok, sportolás tervezésénél célszerű figyelembe vennünk.

Az időjárás és a napszak megválasztása mellett érdemes beszereznünk allergiamaszkot például futáshoz, de hasznos lehet fűnyírás közben is a pollenek kiszűrésére. Szabadban való sportolás közben a tünetek csökkentésében segítségünkre lehet, ha olyan területet választunk, ahol kevesebb fa van, és futás közben az orrunkon át vesszük a levegőt. Különösen magas pollenszám esetén inkább válasszuk a tiszta, allergénektől mentes edzőtermet.

Allergiás asztma esetén különösen jótékony hatású lehet a rendszeres úszás, melynek segítségével nem csak az állóképesség, de a nyugalmi légzésfunkció is javítható. Pollenallergiások ügyeljenek arra, hogy a golfozás vagy a futballozás rohamot válthat ki, különösen, ha közvetlenül fűnyírás után végezzük ezeket a sportokat.

Az edzések megkezdése előtt érdemes szakorvos tanácsát kérnünk, aki segítségünkre lehet a megfelelő sportág kiválasztásában is. Ahhoz, hogy biztonságban és panaszmentesen sportolhassunk, a rendszeresen végzett fizikai terhelés mellett szükség lehet a korábbi gyógyszeres kezelés módosítására is.


forrás: www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!