A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrák kockázatát

2013. 08. 19.
Szerző: Szimpatika
Ha hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztunk, csaknem felére csökkenthetjük a tüdőrák kialakulásának kockázatát – így még a fokhagymaevő dohányosoknál is jelentősen csökken a tüdőrák veszélye. Az erről szóló kínai tanulmány online jelent meg a Cancer Prevention Research c. folyóiratban.

A csiangszui betegségellenőrzési és -megelőzési tartományi központ tudósai 1424 tüdőrákos és 4500 egészséges felnőttet vontak be a hosszú távú kutatásba. A résztvevők mindegyikét részletesen kikérdezték életmódjáról, táplálkozási és egyéb szokásairól, köztük arról, hogy milyen gyakran fogyaszt nyers fokhagymát, illetve, hogy dohányzik-e – ismertette a kutatásról szóló tanulmányt a The Daily Telegraph online kiadása.

Az eredmények szerint a legalább hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztók az átlagosnál jóval kisebb arányban estek áldozatul a tüdőráknak, akkor is, ha dohányosok voltak, vagy ha felhevített főzőolaj füstjének voltak rendszeresen kitéve, ami szintén komolyan növeli a tüdőrák kockázatát.

A fokhagymát rendszeresen fogyasztó, nem dohányzó személyeknél 44 százalékkal volt kisebb a tüdőrák kialakulásának veszélye, a dohányosok estében pedig 30 százalékkal volt alacsonyabb a kockázat.

Az nem derült ki a tanulmányból, hogy a hőkezelt fokhagymának is van-e ilyen hatása.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy ha a fokhagymagerezdet összetörik vagy feldarabolják, egy allicinnek nevezett, fontos kémiai összetevő szabadul fel. Ez a szervezetben antioxidánsként működik és csökkenti a kialakult gyulladásokat.

Más vizsgálatok szerint a fokhagyma megfázásra is jó, illetve a kórházi szuperbaktériumok és a malária ellen is hatékonyan bevethető. A tanulmányt jegyző kínai tudósok szerint a fokhagyma potenciálisan alkalmas a tüdőrák kialakulásának megelőzésére.


forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!