A hallás életet ad

2013. 08. 12.
Szerző: Szimpatika
„A hallás életet ad” jeligéjű kutatással szeretné a Hear the World felhívni a figyelmet arra, hogy hallásunk minősége az életünk minőségét is meghatározza. A kutatás meglepő képet ad arról, hogy a hallás milyen egyedülálló módon hat a testre és a lélekre. A kutatás során 4300 embert kérdeztek meg világszerte, többek között Németországban, Franciaországban, Svájcban, Nagy-Britanniában és az USA-ban. Voltak közöttük hallókészüléket viselő emberek, de olyanok is, akik még nem kezelt halláscsökkenésben szenvednek, illetve halláskárosultak hozzátartozói, de laikusok is.
A hallókészüléket viselők 83%-a egyetért abban: mióta jobban hallanak, pozitív irányba változott az életük minősége.

Depresszió helyett javuló közérzet

A hallókészüléket viselők a visszanyert jó hallásnak az általános életszemléletükre gyakorolt pozitív hatásáról számolnak be. Az érintettek 69%-a szellemi fittségről beszél, ami a helyreállt koncentrációs készségben és a jobb tanulási eredményekben mutatkozik meg. További 64%-nak pozitívan változott az önértékelése. A hallókészüléket viselők és a nem kezelt halláscsökkenésben szenvedők közti különbség is bizonyítja, hogy mennyire fontos a hallás lelki egészségünk szempontjából. Azok a betegek, akik nem viselnek hallókészüléket, sokszor érzik magukat szomorúnak vagy lehangoltnak, sokszor nyugtalanok és bizonytalanok, és gyakrabban szenvednek alvászavarban. Orvosi szemmel nézve ezek a tünetek a depresszió első jeleire utalnak.

A sportolás újra öröm lehet

Hallásunk nemcsak a lelki, hanem a testi egészséget is befolyásolja. A hallókészüléket viselők 37%-a újra örömét leli a sportolásban. A kedvvel együtt jön a kitartás is: a megkérdezettek 21%-a egyre többet sportol, 34%-uk pedig minimum egy héten egyszer sportol. Logikus következtetés tehát: a hallókészülék jó hatással van testi egészségükre is.

A jó hallás aktívabbá tesz

A kutatás egy további felismerése: hallásunk nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire éljük aktívan és mobilan életünket. Így a hallókészüléket viselők 65%-a sokkal mozgékonyabbá vált a hétköznapokban. Nem csoda, hisz az érintettek 79%-a jobban tájékozódik a tömegközlekedésben és idegen környezetben is. A szabadidő eltöltésére is jó hatással van a hallókészülék: 73% újra szívesen jár színházba, moziba és étterembe. 84% elismeri, hogy a hallókészüléknek köszönhetően újra szívesen utazik úgy, ahogy szeret, és az érintettek általánosan jobban érzik magukat utazáskor.


forrás:
fuldugo.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!