A hőségben nagyobb az ételmérgezés veszélye

Szerző: Szimpatika
Az ételmérgezéssel összefüggésben elsőként a tojásra, a tejtermékekre vagy a húsokra gondolunk, pedig a zöldség- és gyümölcsfélék is okozhatnak panaszokat. Az Egyesült Államokban 2011-ben lezajlott lisztériajárványt például fertőzött sárgadinnye fogyasztása idézte elő, de 2009-ből ismerünk olyan eseteket is, ahol fertőzött mogyoró okozott szalmonellás megbetegedéseket.

A sokszor kórházi ellátást is igénylő, vagy akár végzetes kimenetelű esetek többsége azonban az ételek helyes tárolásával és elkészítési módjával, illetve alapos tisztítással megelőzhető. A fertőzések többsége a várandósokra, az idős, legyengült immunrendszerű egyénekre és kisgyermekekre jelent nagyobb veszélyt, így esetükben mindig nagy körültekintéssel járjunk el az ételek elkészítése során.

Betegségek és tünetek

Az előbbiekben említett, magas lázat, izomfájdalmat, hányingert, hasmenést okozó lisztériabaktérium a gyümölcsök, zöldségek mellett kész hústermékekben, joghurtokban, lágy sajtokban is előfordulhat. A tejtermékek mellett a nyers tojás és húsok, illetve bizonyos zöldségfélék fogyasztása szalmonellafertőzést is okozhat. A tünetek hasonlóak, a 12-72 órán belül jelentkező szalmonellás panaszokkal szemben azonban a lisztéria esetében a fertőzött étel elfogyasztását követő 2 naptól kezdődően akár 2 hónappal később is megjelenhetnek.

Az E.coli (Escherichia coli) nevű kórokozó nevét is ismerhetjük már a hírekből: 2006-ban fertőzött spenót fogyasztása okozott járványt az Egyesült Államokban. A hasi fájdalmakat, hasmenést, hányást okozó baktérium emellett darált marhahúsban, pasztőrözés nélkül előállított gyümölcslevekben vagy tejben is előfordulhat.

A májbetegséget okozó, fáradtsággal, lázzal, levertséggel és súlyvesztéssel járó hepatitis A-fertőzés egyértelműen a higiéniás szabályok elmulasztását jelzi. A betegség ellen létezik védőoltás is, de megelőzését az ételek elkészítése, elfogyasztása előtti alapos kézmosással segíthetjük.

A gyakran egyszerű gyomorhurutként kezelt, gyomorgörcsöket, heveny hasmenést, hányást okozó norovírusok egy-két napig okoznak panaszokat, míg a csirkehúsokban előforduló Campylobacter nevű korokozó akár véres hasmenést is előidézhet.
A felsorolt élelmiszerek mellett a tenger gyümölcseivel is bánjunk óvatosan, mert ezek alapos átsütés nélkül a szervezetbe jutva szintén fertőzések forrásai lehetnek.

Mire figyeljünk?

Alapvetően fontos, de sokszor mégsem fordítunk rá kellő időt, figyelmet: mossunk kezet, mielőtt a konyhába lépünk, akár főzni, sütni vagy étkezni készülünk.

A zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás előtt alaposan mossuk és szárítsuk meg, fogyasztásig tároljuk hűtőben, a több élelmiszertől elkülönítve.

A spenót, saláta, káposzta és egyéb zöldségek külső leveleit távolítsuk el; a többi, felhasználásra szánt levelet külön-külön, egyesével mossuk le.

A főzés, sütés szintén segíthet a fertőzések megelőzésében, mivel magas hőmérsékleten a legtöbb kórokozó elpusztul.

A konyhapultot, vágódeszkát mindig alaposan tisztítsuk meg, különösen nyers hús vagy zöldségek feldolgozását követően.

Az elkészített ételt rövid időn belül tálaljuk és fogyasszuk el, a maradékot mielőbb tegyük a hűtőbe.

Húsok készítése során soha ne tegyük a már alaposan átsütött, kész terméket a még feldolgozás előtt használt, korábban a nyers hús tárolására szolgáló edénybe.

A lejárt szavatosságú terméket ne fogyasszuk el, még akkor sem, ha hűtőben tároltuk.

A tojásokat feltörés előtt mindig alaposan mossuk meg. A nyers tojást tartalmazó ételeket kerüljük a nyári melegben, mivel a hűtőből kivéve ezek szinte pillanatok alatt megromolhatnak. Ebből az okból a lágy tojás fogyasztása sem javasolt, a tojást tartalmazó fogásokat pedig alaposan süssük át.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A gyomorfertőzések többsége ágynyugalom, diéta és bőséges folyadékfogyasztás hatására magától is gyógyul pár napon vagy egy héten belül. A rizikócsoportba tartozó idősek, kisgyermekek és legyengült immunrendszerű betegek esetében azonban súlyosabb panaszok is jelentkezhetnek, melyek kezelése orvosi segítséget, gyakran kórházi kezelést is igényel. Forduljunk orvoshoz, ha elhúzódó, magas láz, véres széklet, csillapíthatatlan hányás, vagy 3 napnál tovább tartó hasmenés jelentkezik. A vizelet csökkenése, a száraz száj, a zavartság a kiszáradás jelei lehetnek – gyanú esetén mindenképp hívjunk orvosi segítséget.


forrás: www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!