Pajzsmirigy-alulműködés mellett is teherbe lehet esni

2013. 08. 16.
Szerző: Szimpatika
Sok nő szembesül azzal a problémával, hogy valamiért nem tud teherbe esni – ennek egyik oka a pajzsmirigy-alulműködés lehet. A legtöbben úgy gondolják, ezzel a betegséggel a gyerekvállalás szinte lehetetlen, ám dr. Bérczy Judit főorvos, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa eloszlatja a tévhiteket, és elmondja, hogy az orvosi segítség mellett mi mit tehetünk azért, hogy a fogantatás ebben az esetben is sikeres lehessen.

A pajzsmirigy a test hormongyára

Nem véletlen, hogy ha a pajzsmirigy működésében gondok adódnak, akkor nem egyszerű a fogantatás, hiszen, mint mindent az emberi testben, a petesejt beágyazódását is hormonok befolyásolják, amelyek működéséért részben ez a szerv felelős.

„A pajzsmirigy alapvető szabályozó funkciót tölt be minden sejt működésében, így a női hormonháztartás fenntartásában is fontos szerepet kap, hiszen többek között az ösztrogén és a progeszteron megfelelő mennyiségben történő termelődéséért is felel. A pajzsmirigy alulműködése esetén előfordul, hogy a megtermékenyült petesejt az elégtelen progeszteronhormon-szint miatt nem tud beágyazódni. Gondot jelenthet a teherbeesés szempontjából a prolaktinhormon emelkedett szintje is, mely szintén a sárgatesthormon (progeszteron) hatását gyengítheti. Emellett zavart szenvedhet a szénhidrát-anyagcsere, aminek következtében inzulinrezisztencia léphet fel, ami ugyanúgy akadályozó tényező” – mondja a főorvosnő.

A fogantatás sikere rajtunk is múlik

„Az orvosilag igazolt pajzsmirigy-alulműködés kezelésében nagy szerepet kap a hormonpótló kezelés. A gyógyszeres terápia mellett azonban a beteg maga is sokat tehet állapotának javulásáért. Éppen ezért mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a megfelelő kezeléssel és a tudatos odafigyeléssel, valamint étrendi változtatásokkal a terápia hatékonysága növelhető, így a baba is könnyebben megfoganhat” – hangsúlyozza dr. Bérczy Judit.

Lássuk, mit tehetünk mi a teherbe esés érdekében:

- A gyógyulás érdekében javasolt minél könnyebben emészthető táplálékokat enni, emellett pedig a tej fogyasztását ajánlott háttérbe szorítani.

- A glutamát (E620-628) nevű tartósító- és ízfokozószer, amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben megtalálható, szintén kerülendő. Ez az anyag ugyanis tartós fogyasztás esetén könnyen felboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát.

- Kerüljük a nagyon cukros, gyorsan felhasználódó szénhidrátot tartalmazó étkeket.

- Kerüljünk minden olyan élelmiszert vagy étkezési szokást, amely a szervezetben erjedési folyamatot indíthat el. Ennek érdekében a gyümölcsöt ne az étkezés végén, hanem mindig önállóan, például tízóraiként együk.

- Napi 100-200 mikrogramm szelén többnyire jótékony hatású, csakúgy, mint az omega-3 zsírsavat tartalmazó készítmények. A plusz jód bevitelének szükségessége azonban attól is függ, hogy mi az oka a pajzsmirigy alulműködésének, így erről mindig konzultáljon a kezelőorvosával.

- Számos kutatás igazolja, hogy a D-vitamin a pajzsmirigybetegek gyógyulásában is fontos szerepet kap, így figyeljen oda ennek bevitelére, ne maradjon ki a napi vitaminok közül.


forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!