Mit kell tudni a mélyvénás trombózisról?

Szerző: Szimpatika
Amikor trombózisról beszélünk, a legtöbb ember szemei előtt az az állapot jelenik meg, ami sürgős kórházi ellátást igényel, ebből adódóan minden érelzáródást mélyvénás trombózisként aposztrofálnak. Pedig ez nagy tévedés, mivel sok esetben szerencsére „csak” a felületes vénák elzáródásáról van szó. A témában prof. dr. Blaskó György véralvadási specialistát, a Trombózisközpont szakmai vezetőjét kérdeztük.

A mélyvénás trombózisról röviden

„A mélyvénás trombózis egy anatómiai elnevezést követ, miszerint az alsó végtagok ún. mélyvénáiban jelentkezik. A felső végtag »mély« vénái is elég mélyen vannak, de ott külön nevekkel határozzuk meg őket. A mellüregi, hasüregi vénák is elzáródhatnak (ezeket zsigeri vénás trombózisoknak hívjuk), ezek is a »mély« kategóriába tartoznak és azonnali alvadásgátlást igényelnek” – mondja prof. dr. Blaskó György.

Nem csak mélyvénás trombózis létezik

„Kialakulhatnak elzáródások a kisebb vénákban is. Nagyon gyakori az alsó végtagok ún. »felületes« vénáinak trombózisa: ezeket thrombophlebitiseknek vagy phlebothrombosisoknak hívjuk. Ezek alapja sokszor az alsó végtag vénás keringésének megváltozása, a kialakult öröklődő visszeresség, ütések, elszorítások, bőrfertőzések, gyulladások, hormonkezelések – de számos más oka is lehet. Azonban ezek is érelzáródások (trombózisok), csak annyi előnnyel, hogy ezekben az esetekben gyorsan kialakul az ún. kollateralis keringés, azaz a kísérő erek keringése, és így ezek az állapotok nem okoznak a végtag keringésében akkora problémát. Ha nagyon el vannak hanyagolva, akkor persze igen, hiszen az ún. perforans ágak is elzáródhatnak (amelyek a mély és a felületes vénák közti átjárást biztosítják)” – tudjuk meg a professzortól.

A felületes, illetve a mélyvénás trombózis eltérő kezelést igényel

„A felületes és a mélyvénás elzáródások kezelése annyiban különbözik, hogy a felületesek esetében ritkábban alkalmaznak teljes alvadásgátlást heparinokkal, míg a mélyvénák esetében mindig. A felületes trombózisok kezeléséhez ugyanúgy hozzátartozik az okok kezelése (gyulladáscsökkentők szedése, hormonkezelés felfüggesztése, borogatás stb.), mint a mélyvénás trombózis esetén.”

A testben bárhol előfordulhat

„Mélyvénás trombózis tulajdonképpen bárhol kialakulhat a szervezetben, de leggyakrabban az alsó végtagon következik be a gravitáció miatt, illetve egyes betegségek esetén jellemzően a felső végtagon is. Ha már a törzsön, esetleg a nyakon alakul ki felületes vénatágulat, az nagy baj, mert akkor a nagy gyűjtővéna (vena cava inferior) szűkülete állhat a háttérben, és így próbál a szervezet kompenzálni. Az elzáródásokat mindenképpen érdemes orvosnak megmutatni, hogy a további problémák kialakulása elkerülhető legyen” – mondja a szakember.


forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!