Gyors felépülés a nyári balesetekből

Szerző: Szimpatika
A nyári időszakot sajnos számos apró baleset tönkreteheti, legyen az csonttörés, húzódás vagy rándulás. Természetes, hogy ilyenkor a minél gyorsabb felépülésre, a sérült testrész mielőbbi gyógyulására vágyunk. Számos kísérlet, külföldi és hazai példa is mutatja, hogy oxigénterápiával az ilyen jellegű balesetek utáni felépülési idő lényegesen csökkenthető.

A hiperbár oxigénterápia külföldön – elsősorban az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Ázsia egyes országaiban – jóval népszerűbb, mint hazánkban. Ott teljesen természetes, hogy egy-egy kisebb-nagyobb baleset után az orvosok a magas nyomású kamrát ajánlják kiegészítő kezelésként pácienseiknek, a kezelés hatására ugyanis jelentősen csökkenhet a csonttörés vagy zúzódás utáni felépülési idő.

A terápia jótékony hatását számos nemzetközi kutatás bizonyítja. Az egyik legutóbbi norvég kutatás során például patkányok koponyacsontjának egy részét pótolták, és ennek javulását vizsgálták. A kísérleti állatok egy hónapon át hetente 5 napon kaptak 90 perces kezelést. A vizsgálat eredménye szerint a terápia egyértelműen felgyorsította a csont regenerációját.

Az oxigénterápia hatásának titka, hogy a magas nyomás és a 100%-os oxigén kombinálásával a szervezet oxigénszintje az átlagos szint 15-20-szorosára nő,  amelynek következtében kedvező élettani folyamatok indulnak be. A magas oxigénszint hatására a csontosodási folyamat hamarabb megindul, fertőtlenítő hatása miatt pedig az oxigén csökkenti a fertőzések előfordulását is.

A kezelések jótékony hatásáról a magyar Hiperbár Centrumnak is kiemelkedő tapasztalatai vannak. „Néhány nap múlva fejezi be kezeléssorozatát Varga Dani, a magyar vízilabda-válogatott csapatkapitánya, akinek egy rosszkor jött sérülése majdnem megakadályozta, hogy részt vegyen a barcelonai világbajnokságon. Szerencsére gyógyulási idejét sikerült a megjósolt másfél-két hónapról 4 hétre csökkenteni, ami az ő esetében döntő jelentőséggel bírt” – meséli dr. Szolnoki Nikolett orvosigazgató. „Rajta kívül számos sportolót kezeltünk már különböző balesetek után. Az elmúlt néhány évben nálunk gyógyult például Erőss Zsoltot hegymászó, Mihók Ádám tornász, illetve Tóth Ágota gyorskorcsolyázó is.”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!