Gazdik és tévhitek

2013. 07. 25.
Szerző: Szimpatika
Bár a magyar gazdik gondosan átnézik a különféle tápok csomagolásán található információkat, többségük mégis rosszul választ – derült ki a Gondos Gazdik közösségi oldal kutatásából. A fontos fehérjék és a zsírok helyett többet foglalkozunk ugyanis az ízesítéssel és a gabonatartalommal, és gyakran túlzásba visszük a kényeztetést.

„Hiába választunk az összetevők alapján, ha téves képünk van arról, hogy mire van igazán szüksége a kedvencünknek” – mondta dr. Bánfi András kisállatgyógyász szakorvos annak kapcsán, hogy a Gondos Gazdik Facebook oldalán végzett felmérés szerint ugyan a válaszadók háromnegyede az összetevők alapján választ eledelt kedvencének, de több mint 50%-uk nem a fehérjék és a zsírok arányát nézi a csomagoláson, hanem a gabonatartalmat tartja mérvadónak – tévesen.  

Így hiába ellenőrzik a gazdik vásárláskor az összetevőket, mégis a gyenge minőségű tápot választják. „A jó minőségű kutyaeledel gazdag állati fehérjékben és zsírokban. Ha kedvencünk számára kiegyensúlyozott étrendet szeretnénk biztosítani, kerüljük azokat a tápokat, amelyek túl magas gabonatartalommal rendelkeznek” – tette hozzá dr. Bánfi András. A felmérés egyik érdekessége, hogy a köztudottan húsimádó férfiak gyakrabban választanak összetételében megfelelőbb tápot, tehát amelynek zsír- és fehérjetartalma magasabb.

Ínyenc kedvencek?

A gazdik megfigyelése szerint kutyájuk élvezettel falja az új ízeket és válogat a különböző eledelek között. A kutyatáppal etetők több mint fele meg van győződve arról, hogy kedvence igazi ínyenc. A szakértő szerint ez egy újabb tévhit, ugyanis a kutyák nem jönnek lázba az ízektől. „A kutyák lényegesen kevesebb ízlelőbimbóval rendelkeznek, mint az ember, ezért számukra nem az íz, hanem az illat a meghatározó. Már messziről képesek kiszagolni a jó minőségű fehérjét, amit a zsírban található ízanyagok tesznek igazán ínycsiklandozóvá számukra” – árulja el dr. Bánfi.

Nem tudunk ellenállni

A kéregetésre még mindig nem tudnak egyértelműen nemet mondani a magyar gazdik. A felmérés szerint az asztalnál való etetés már visszaszorulóban van, de a válaszadók bevallása szerint néha még előfordul, hogy nem tudnak ellenállni a szomorú kutyaszemeknek. Meglepő módon a 24 év alattiak szíve nem lágyul meg olyan könnyen, közel 50%-uk immunis a kuncsorgásra. A felmérés szerint a hölgyek bizonyulnak engedékenyebb gazdiknak – 80%-uk még mindig nem tud nemet mondani kedvencének. Jó hír, hogy édességet már csak a kutyatartók elenyésző százaléka ad kutyájának. Ezalól csak azok képeznek kivételt, akik konyhai maradékkal etetik kedvencüket, ők ugyanis 25%-kal több édességet adnak kutyájuknak, mint azok a gazdik, akik táppal etetnek – derült ki a felmérésből.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!