Hogyan kezelhető az úszófül?

Szerző: Szimpatika
A betegség elsősorban gyerekek, vagy gyakran úszók körében fordul elő, neve is innen ered. Az úszófül gyakori probléma a nyári időszakban, megelőzéséről és kezeléséről fül-orr-gégész szakértőnket kérdeztünk.

Érzékeny fülek

„A köznyelvben úszófülként ismert probléma, az otitis externa a hallójárat betegsége, melynek kialakulásában a tartós nedvesség döntő szerepet játszik. A felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, így könnyebben kaphatunk el fertőzéseket” – ismerteti dr. Augusztinovicz Mónika, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A doktornő elmondja, hogy ezt az állapotot a víz mellett a kisebb – gyakran helytelen fültisztítás közben keletkező – sérülések, mechanikai, kémiai irritáció, vagy bizonyos, a fület is érintő betegségek, például seborrhea vagy psoriasis is okozhatja. A hallójárat sérült bőrén a kórokozók könnyen megtelepedhetnek és gyulladást, gombás fertőzést is előidézhetnek.

Mikor gondoljunk fertőzésre?

A külső fül gyulladása erős fájdalommal jár, mely gyakran az éjszakai alvást is nehezíti. Sok esetben a fül környéke is igen érzékeny lehet. Ezen kívül fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is jelentkezhet.

Szakszerű kezelés a gyors gyógyulásért

A fülfájdalmat nem érdemes elbagatellizálni, mert kezelés nélkül a fájdalom erősödésére számíthatunk. Javasolt mielőbb orvoshoz fordulnunk, aki vizsgálat és a hallójárat kitisztítása után rendszerint gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel. Amennyiben a fül váladékozása olyan nagy mértékű, hogy az nem teszi lehetővé a fülcsepp bejutását, a szakorvos ismételt kezelésekkel éri el a fül átjárhatóságát. A hatás szinte órákon belül jelentkezik, és a fájdalom csökkenése lesz tapasztalható. Bizonyos esetekben szájon át alkalmazott antibiotikum szedésére is szükség lehet, emellett természetesen fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő készítmények is javasoltak. A betegség rendszerint néhány nap alatt gyógyul – fontos, hogy ezalatt ne érje víz a fül területét.

Hogyan előzhetjük meg a panaszokat?

– Ha fürdés, strandolás után úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, a fej oldalra fordításával és óvatos rázással igyekezzünk azt mielőbb eltávolítani.

– Ne használjunk fültisztító pálcikát, mivel leggyakrabban ezzel csak beljebb toljuk a felhalmozódott fülzsírt. Túl gyakran sem jó tisztítani, a fülzsír ugyanis fontos védelmi funkciót tölt be a fülben. A fülek piszkálása, vagy a hajápolók, hajspray-k túlzásba vitt használata is irritálhatja a fül bőrét.

– Rendszeresen sportolók vagy olyanok számára, akik érzékenyebbek és hajlamosak a fülbetegségekre, javasolt egyénileg készíttetett, pontosan illeszkedő füldugót használni.


www.fulorrgegekozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!