Nem mindegy, milyen ásványvizet iszunk

Szerző: Szimpatika
Két, két és fél, de olykor akár három liter folyadékra is szüksége van az emberi szervezetnek ahhoz, hogy megfelelően működjön. Kevésbé köztudott, hogy ebből ideálisan másfél litert juttatunk be a szervezetbe ital formájában, a többit az élelmiszerek víztartalma adja – tudjuk meg dr. Varga Zsuzsa élelmiszeripari mérnöktől, aki a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának főiskolai docense és az ETK-n a témában készült tanulmány egyik szerzője.

A friss kenyér víztartalma például 30-40% között van, a termék fajtájától függően. A tej 90%-a, a párizsi 70%-a víz, de a levesekkel, főzelékekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel is kiegészítjük a napi vízszükségletünket.



Azért kell naponta közel három liter folyadékot bevinni a szervezetbe, mert körülbelül ennyit veszítünk el egy-egy nap folyamán – kiváltképp nyáron – verejtékkel, vizelettel, széklettel és a légzéskor kibocsátott párával. A nyári időszakban fokozódhat a verejtékezés, természetesen a fizikai aktivitás mértékével arányosan és egyénenként változó mértékben.

A felnőttek testének 60%-a folyadék; a csecsemőknél magasabb, míg az idősebbeknél alacsonyabb ez az érték. A kisbabák azért is fokozottan veszélyeztetettek nyáron, mert testük kisebb, így könnyebben kiszáradhatnak. Számukra az alacsony, 500 mg vagy annál kevesebb ásványianyag-tartalmú vizek ajánlottak. Az idős korosztály legnagyobb problémája, hogy kevesebb folyadék van a szervezetükben, és nyáron sem feltétlenül érzékelik a szomjúságot.

Milyen ásványvizet válasszunk?

A mértékadó ásványvízversenyeken az utóbbi években azokat a vizeket díjazzák, amelyeknek alacsonyabb az összes ásványianyag-tartalma. A szakemberek szerint azonban azt kell figyelni a címkéken, hogy milyen arányban tartalmazzák az ásványi anyagokat. Elsősorban érdemes megnézni, hogy mennyi a nátrium-, a kálium- és magnéziumtartalom: a kálium és a magnézium együttes tartalma lehetőleg legyen magasabb, mint a nátriumé. Ez utóbbi, azaz a só (nátrium-klorid) bevitele a táplálkozási szokásaink miatt így is többszöröse az ajánlott mennyiségnek. Magyarországon a férfiak négyszer-ötször több sót fogyasztanak, mint kellene, a nők is háromszoros adagot visznek be a szervezetükbe. Ennek nem csupán az az oka, hogy már kóstolás előtt sokszor automatikusan nyúlunk a sószóróhoz, hanem az is, hogy az élelmiszeripar is előszeretettel használja tartósítás céljából a nátrium-benzoátot, a pezsgőtabletták is tartalmaznak nátrium származékokat, és az ízfokozóként használt nátrium-glutamát is gyakori adalékanyag. A húskészítmények tartósításához is elengedhetetlen a só, és persze a mindennapi kenyérben is ott van – ezért kell figyelni arra, hogy az ásványi anyagokban gazdag ásványvizekből válasszuk az alacsonyabb nátriumtartalmúakat.

Különösen veszélyeztetett betegcsoport a vérnyomásbetegek köre. Rájuk szigorúan vonatkozik az, hogy sószegény diétán éljenek, és figyeljék a palackokon kötelezően feltüntetett adatokat.

Felmérések szerint a magyar lakosságnak alapvetően alacsony a kálium- és a magnéziumbevitele. Ennek az az oka, hogy ezek az értékes anyagok főleg zöldségekben és gyümölcsökben vannak jelen, amelyek fogyasztása hazánkban még mindig alatta marad az ajánlott mértéknek.

Varga Zsuzsa ajánlása szerint az ásványvizek maximum 1500 mg összes ásványianyag-tartalomig nyugodtan fogyaszthatók különösebb korlátozás nélkül. Ezek az italok hozzájárulnak szervezetünk ásványianyag-ellátásához, a többi azonban a tudatos táplálkozáson múlik: figyeljünk oda, és fogyasszunk sokkal több zöldséget és gyümölcsöt! A nyár slágere, a görögdinnye ideális választás lehet: 90 százaléka víz, ami fokozatosan, az emésztés során szabadul fel, tehát sem a keringést, sem a szívet, sem a vesét nem terheli meg úgy, mintha hirtelen enyhítenénk a szomjunkat, továbbá gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban is. Likopintartalma is jelentős: ez egy biológiailag aktív anyag, amely jótékonyan hat a prosztatarák megelőzésben, és segít az egyéb daganatos betegségek elkerülésében is. Likopinban gazdag még a paradicsom is. A sárgadinnye is sokat segíthet, mert tartalmazza az A-vitamin előanyagát, amely antioxidáns hatású, gyökfogó képességű, tehát semlegesíti a szabadgyököket.

Magyarországon túlnyomó többségében földes, meszes vizek találhatóak, amelyek kalciumban és magnéziumban gazdagok. A főváros alatti kőzetállománynak köszönhetően az itt fúrt kutak, források vize nagy mennyiségben tartalmazza az idegrendszerre, a csontok és a fogak épségére, a csontritkulás megelőzésére alkalmas ionokat, melyek a kismamáknak is segítenek a szoptatás idején. A budai oldal forrássora a Gellért fürdőtől Békásmegyerig egy geológiai törésvonal mentén húzódik. Ezek a frrások táplálják a Rác, a Király, a Lukács, a Császár, a Széchenyi és a Csillaghegyi fürdő medencéit is. Az óbudai, margitszigeti források és a Káli-medence kútjai is ezt a földes-meszes vizet adják, ahogyan a Lajosmizse környékén fúrt kutak is.

„A Rudas fürdő figyelemre méltó forráscsoportját csak a bennfentesek ismerik” – mondta dr. Varga Zsuzsa. Az Erzsébet híd budai hídfője alatt található gyógyvízforrások, a Hungária, az Attila és a Juventus különleges hatással bírnak. Az Ásványvíz Termék Tanács rendszeres fogyasztásukat hosszú időn keresztül is ajánlja. A Hungária gyomor- és bélrendszeri hurutokra van jótékony hatással, az Attila felső légúti betegségekben segít, a Juventus radontartalmánál fogva tágítja a perifériás ereket – aki ezt issza, szellemi és fizikai aktivitását hosszan megőrzi, bár a napi testmozgás emellett is ajánlott.


forrás: https://semmelweis-egyetem.hu / Nagy Emese

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!