Ne csapjon be a szél!

2013. 07. 12.
Szerző: Aggod Zsuzsa
A nyári hőségben boldogan tárjuk ki az ablakokat és szellőztetjük át a lakást, sőt, kifejezetten jólesik egy kicsit a hűs huzatban álldogálni – de mit tegyünk, hogy az ajtók eközben ne csapódjanak be?

Az ajtókitámasztók népes családja kétféle módszert követ: az egyik ék alakban szorul az ajtó alá, a másik a súlyánál fogva állítja meg a bevágódni készülő ajtót.

Sokféle komoly és tréfás, olcsó és drága ajtókitámasztó kapható, de mielőtt vásárolnánk egyet, érdemes körülnézni otthon: nem tudjuk-e saját forrásainkat felhasználva (újrahasznosítva) megakadályozni az ajtók becsapódását?

Mi előnyünk származik ebből? Olyan ajtókitámasztókat készíthetünk, amelyek színben, hangulatban passzolnak a szobánk berendezéséhez, egyediek, olcsók, nem kell utánajárni a beszerzésüknek – és természetesen ne feledkezzünk meg az alkotás és az újrahasznosítás öröméről sem!

Nagy kő esett le…

A hozzám hasonlóan szenvedélyes kavicsgyűjtők nagy valószínűséggel találnak olyan, nagyobb darabokat a gyűjteményükben, melyeket inkább a gömbölyded formájuk, mint a színük tesz vonzóvá. Ha igen, már meg is van az alkalmas ajtókitámasztó. A követ színesre festhetjük, vagy díszíthetjük szalvétatechnikával, de még jobb, ha körbehorgoljuk, vagy még annál is egyszerűbb és gyorsabb, ha horgolás helyett egy régi horgolt terítőbe csomagoljuk. Ez utóbbi két módszer ugyanis megvédi az ajtót és a padlót az esetleges sérülésektől.

A horgolt terítők divatja sajnos lejárt, kikerültek a vitrinekből. Ha nincs már a nagyi készletéből, fillérekért lehet „megmenteni” őket a turkálók kosaraiból. Segítségükkel a horgolni nem tudók is csinos kis ajtókitámasztót varázsolhatnak romantikus otthonukba, de saját készítésű befőtt, lekvár fedelének dísze is lehet egy ilyen terítő.

Keressünk a kövünkhöz megfelelő méretű terítőt, férceljük körbe, és szorosan húzzuk össze a kiválasztott kő körül. Máris kész a barátnők által is méltán irigyelt ajtókitámasztó.

Csak egy babkonzerv…

A konzervdobozok már súlyuknál fogva, önmagukban is tökéletes ajtókitámasztók, ráadásul remekül lehet díszíteni őket. Ragaszthatunk rájuk a bútorzathoz illő textilt, csomagolópapírt vagy öntapadós tapétát.

A feldíszített felbontatlan dobozok jó tartalékot képeznek ínséges időkre, és nem húzzák le a kamra polcát, amíg erre várnak, de természetesen használhatunk kiürült konzervdobozt is.

Az én ajtókitámasztó kerti törpém üres dobozból készült, a törpe sapkája segít elrejteni a doboz „tartalmát”.

Legcélravezetőbb kaviccsal kb. ¾ részig megtölteni az üres konzervdobozt. Ezt gipsszel terítsük be, simítsuk le a felületet – így nem borul ki a töltelék, és jó nehéz lesz az ajtókitámasztónk.

Ezután jöhet a díszítés! A szobába költözött kerti törpe úgy készült, hogy kivágtam egy újságból két törpét, egy füves mezős csomagolópapírra ragasztottam őket néhány csomagolópapírból kivágott virág társaságában. Ezt a montázst végül felragasztottam a konzervdobozra.

A bevont dobozt beboríthatjuk egy átlátszó öntapadós fóliával, vagy átvonhatjuk ragasztólakkal, hogy strapabíró felületet nyerjünk.

A törpe sapkája egy színes hosszú ujjú póló levágott ujjából készült, varrni sem kell, csak egy madzaggal elkötni az egyik végét. Rá is ragaszthatjuk a dobozra, hogy biztosan ott maradjon.

Ha más díszítést választunk, és nem kap „sapkát” a konzervdoboz, inkább a fém felület (a feneke) kerüljön felülre, azt díszítsük. Az aljára ragasszunk egy filclapot, hogy a gipsz ne sértse fel a padlót.

Kiömlött a ketchup!

Időről-időre természetesen meglesem a bolti ajtókitámasztó-kínálatot. Egyik nagy kedvencem a földre placcsant tölcséres fagyit utánzó – sajnos horror áron. Viszont volt otthon kiürült ketchupos flakonunk – miért ne lehetne ebből is egy ajtókitámasztó, stílusosan a konyhába?

A flakonba szórjunk kavicsot kb. az egyharmadáig (kell, hogy legyen egy kis súlya), és tekerjük vissza a kupakját. Egy fóliára kenjünk krémállagú gipszet úgy, hogy igyekezzünk utánozni a kinyomott ketchup által keltett hullámokat. Ez az ajtókitámasztó is a súlyával tart, nem jó, ha rá tud nyílni az ajtó, mert a gipsz könnyen törik, ezért formáljuk viszonylag vastagra a peremét. A középen hagyott dombba nyomjuk bele fejjel lefelé a ketchupos flakont. Nem árt tartani pár percig, amíg meg nem köt a gipsz körülötte. Amikor megszáradt a gipsz, keverjük ki a ketchup-színt. A ketchupba a paradicsomon kívül többféle fűszer, pl. jókora adag fahéj és szegfűbors is kerül, ezért barnásvörös a színe – legjobb, ha nyomunk a festék mellé egy kis „igazit” is színmintának.

Ha elég élethű már a kikevert szín, fessük be a gipszet, és utolsó simításként ragasszunk egy filcdarabot az aljára.

Még jobb, ha filc helyett csúszásgátlós zokni talpát ragasztjuk az ajtókitámasztók aljára – ezzel védjük a padlót, és segítjük, hogy ne csapja be egykönnyen a szél az ajtót.

 

Az ötletek megvalósításáról itt olvashat bővebben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!