Figyeljünk oda a stroke-ot megelőző jelekre!

Szerző: Szimpatika
A stroke, vagy ismertebb nevén a szélütés napjainkban egyre több áldozatot szed: világszerte a harmadik leggyakoribb halálokként tartják számon. Időben való felismerése és a korán megkezdett rehabilitáció életet menthet, ezért rendkívül fontos felismerni az első jeleit, és tájékozódni arról, mit tehetünk, ha már megtörtént a baj. A vészjelző tünetekről és a kezelési lehetőségekről dr. Révész Edit doktornő beszélt.

A stroke, vagyis az agyi érkatasztrófa leggyakrabban akkor következik be, ha a szükségesnél kevesebb vér jut az agyba. „Attól függően, hogy milyen típusú (ún. ischemiás vagy vérzéses) srtoke-ról van szó, illetve, hogy milyen területet érint, a következmények nagyon sokfélék lehetnek. Súlyosságtól függően előfordul, hogy csak hosszabb-rövidebb ideig tartó szédüléssel, zsibbadással, beszédzavarral, vagy csak a felső, illetve csak az alsó végtagra korlátozódó, az adott területnek megfelelő mozgászavarral, érzészavarral jár. Ugyanakkor akár féloldali teljes bénulás is lehet a kimenetele, éppen ezért nagyon komolyan kell venni” – mondta dr. Révész Edit, a Power Plate orvos szakértője.

A legfontosabb kockázati tényezők

Életkortól függetlenül a stroke kockázata mindig fennállhat, és soha nem egyik napról a másikra alakul ki. Az „alattomos gyilkos”-ként is emlegetett betegség hátterében az egészségtelen életmód komoly szerepet játszik. „Az életmódbeli tényezők nagymértékben növelik a stroke kockázatát, legyen szó akár a dohányzásról, akár elhízásról, magas vérnyomásról vagy cukorbetegségről. Emellett sajnos az életkor előrehaladtával egyre nagyobb mértékben vagyunk veszélyeztetettek. Szerepet játszik az öröklött hajlam is, melyet nem tudunk kivédeni. A férfiaknál gyakoribb a stroke kialakulása. A kiváltó okok között van a vérnyomás ingadozása is, ezért ha valaki tudja, hogy magas vérnyomása van, de nem kezeli, az bizony előbb-utóbb a stroke áldozatául eshet.”

Figyeljünk a tünetekre!

Bár a betegség hirtelen csap le, a doktornő szerint vannak egy olyan tünetegyüttes, amelynek érdemes kiemelt figyelmet szentelni. „A tünetegyüttes hivatalos neve TIA, és vérnyomáskiugrással, látásvesztéssel, szédüléssel vagy csak pillanatnyi bizonytalanságérzéssel, beszédzavarral, vagy más idegrendszeri tünetekkel járhat. Ezek a tünetek mind nagyon gyakran előre jelzik a stroke bekövetkeztét. Emellett ha családtagjainkon, barátainkon olyan tüneteket tapasztalunk, mint a pillanatnyi légzészavar, emlékezetkiesés vagy szótalálási nehézség, pillanatnyi leblokkolás vagy pedig mozgászavar, arcfél torzulása, szájzug félrehúzódása stb., mindenképpen érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mentőt hívni. Amíg meg nem érkezik a segítség, fontos, hogy a szélütéses betegnek nyugalmat, ha szükséges, stabil oldalfekvést biztosítsunk, illetve ha tehetjük, mérjük meg a vérnyomását, hogy információt szerezzünk az állapotát illetően.”

Mozgásterápiával a stroke ellen

A stroke megelőzésében és a stroke utáni felépülésben is kiemelt szerepe van a mozgásterápiának, ezért érdemes ezt mihamarabb elkezdeni. A stroke következtében az agyban történik a károsodás, ami azonban a későbbiekben maximálisan befolyásolhatja mozgástevékenységet. „Az izomnak az ingerlése, működtetése, mihamarabbi rehabilitációja befolyásolhatja a beteg további életkilátásait. A Power Plate kifejezetten hatékony eszköz erre a célra, hiszen nagyon sok esetben csupán csak a rossz vagy gyengült végtag ráhelyezésével is biztosítani tudjuk akár az idegi folyamatoknak a felépülését, akár az izomnak az ingerlését. Alacsony behatású terhelésről van szó, ezért minden korosztálynak, bármilyen fizikumú embernek ajánlott (még kerekes székben ülőknek is). Már egy alkalom edzés után műszeres vizsgálattal is kimutathatóan növekszik a teljes test vibrációjának hatására a stroke által érintett testrész izometriás és excentrikus ereje. A módszert Európa-szerte alkalmazzák neurológiai rehabilitációra, és a tapasztalat az, hogy segít a sclerosis multiplexes (SM), a gerincvelő-sérüléses, stroke-os, és a traumás eredetű paralízises betegeknél. Ha valakinek beszűkült a mozgástartománya, a Power Plate segítségével képes lesz olyan testpozíciókat felvenni, melyekre normális esetben, egy hagyományos erősítő edzés keretében képtelen lenne. Azoknál a személyeknél, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, például keringési vagy idegrendszeri elváltozásban szenvednek, jellemzően azonnal tapasztalni fogjuk a változást. Emellett a módszer a későbbi stroke-ok megakadályozásában is jelentős szerepet játszik, hiszen segítségével javítható a keringés és csökkenthető az elhízás mértéke. Az edzés mindenki számára, így a stroke-on átesettek számára is biztonságos, mert a rehabilitációban jártas személyi edző felügyelete alatt zajlik” – tudtuk meg Révész doktornőtől.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!