Hogyan ismerhetjük fel időben a rozaceát?

2013. 07. 08.
Szerző: Szimpatika
Hiába a tökéletes alapozó vagy a lágy, rózsás pirosító – ha a smink lemosása után bőrünk szinte segítségért kiált, akkor valami nincs rendben. Az egyszerű bőrpírral kezdődő rozacea sok ember életét megkeseríti, ezért is fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket.

A rozacea egy igen gyakori, értágulatokkal járó bőrbetegség, leginkább a 30 és 50 év közöttieket érinti. Kifejezetten makacs elváltozás, éppen ezért nagyon zavaró tud lenni, nyáron pedig a napfény csak fokozhatja a tüneteket. Kialakulásának háttere a mai napig nem teljesen ismert; általában öröklött probléma, de számos életmódbeli tényező, a stressz, illetve a szervezetben lévő hormonális változások is kiválthatják. Ha felismerése időben megtörténik, a kellemetlen arcvörösség kialakulása megakadályozható.

A betegség stádiumai

A betegségnek több stádiuma van, és a felismeréshez fontos, hogy ezekkel tisztában legyünk, így még időben megtehetjük a megfelelő lépéseket. Először, az úgynevezett prerozacea stádiumban rohamokban történő kipirosodás tapasztalható az arcon, mely pár perc vagy 1-2 óra alatt elmúlik. Ebben a stressz, a meleg italok, a napfény vagy az intenzív sporttevékenység lehetnek a fő provokáló faktorok. Ezt követi a rozacea első stádiuma, amikor a bőrpír már tartósan megmarad, és megjelennek a hajszálértágulatok is. A betegek gyakran jelzik, hogy egyes kozmetikumok irritálják a bőrüket. A második stádiumban kis pattanások tűnnek fel az arcon, sokszor ezek is rohamszerű kivörösödéssel járnak. A harmadik stádiumot gyulladásos csomók jellemzik, és ekkor már kötőszöveti és faggyúmirigy-túlburjánzás is tapasztalható, leggyakrabban az orr területén. Ez is a rozacea miatt alakul ki, főleg férfiaknál.

A rozacea egyéb tünetekkel is járhat, például a szemet is érintheti, amely elhanyagolt esetben akár vaksághoz is vezethet. Ezért is olyan fontos az időben történő felismerés, illetve minden rozaceás betegnél rendszeres szemészeti kontroll szükséges. Az arc középső területén kialakult, állandósult ödémás duzzanat is jelenthet rozaceát. Előfordul, hogy csupán ez a duzzanat dominál és a fenti tünetek csupán enyhe formában vannak jelen, ezért gyakran tévesen diagnosztizálják az állapotot. „Nem törvényszerű, hogy a stádiumok követik egymást, előfordul, hogy az 1-es stádium után rögtön 3-as stádium alakul ki, illetve az egyes stádiumok egyszerre is jelen lehetnek. Lényeg, hogy kezelni kell, magától ritkán javul, az idő múlásával inkább a lassú és alattomos rosszabbodás jellemző. Végleges gyógymód nem létezik ugyan, de rendelkezünk helyi és belsőleges terápiás lehetőségekkel is, melyek külön-külön vagy együttesen alkalmazva szinten tarthatják, illetve tünetmentessé is tehetik a betegséget. Az értágulatok és az állandósult bőrpír eltüntetésére pl. a különböző lézeres és villanófényes technikák eredményesen alkalmazhatók” – árulta el dr. Csernus Krisztina, a Royal Clinics orvos-esztétikai központ bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa.

A rozacea kezelése

Bár a rozacea gyógyíthatatlan állapot, a tünetek megszüntethetők: ehhez életmódváltás és a bőrgyógyász által javasolt kezelés szükséges, ezek mellett pedig oda kell figyelni a megfelelő otthoni bőrápolásra is. „Fontos, hogy az ilyen bőrtípus esetében kellő figyelmet fordítsunk arra, hogy enyhe, nem irritáló termékeket alkalmazzunk, kerüljük a különböző, ennél a problémánál nem megfelelő kozmetikai kezeléseket, és ne kezdjük el saját magunkat gyógyítani, mert ezzel sok esetben csak rontunk a helyzeten. Helyette forduljunk szakemberhez, aki segít a megfelelő, professzionális krémek megtalálásában. A rozaceások nagyon nehezen találnak maguknak jó krémeket, hiszen a drogériák polcairól leemelt termékek legtöbbször irritálják a bőrüket” – árulta el dr. Csernus Krisztina, majd hozzátette, hogy valóban elengedhetetlen egy szakértő, aki megfelelően méri fel a bőrünk állapotát. „Fontos egyfajta életmódváltás is. Nem szabad alábecsülni az olyan, provokáló faktorok szerepét, mint a napfény, a stressz, a fűszeres, meleg ételek, italok vagy az alkohol fogyasztása!”

Óvatosan a kozmetikumokkal!

Ma már számos antibakteriális és gyulladáscsökkentő professzionális krém létezik, melyek kifejezetten kipirosodásra hajlamos bőrre készültek – ezeknek egy része alkalmazható rozacea esetén, kiegészítő kezelésként. Az alapozók közül kerüljük az olajos, viaszos termékeket, mivel ezek eltömítik a pórusokat, emellett pedig mellőzzük például a mentol-, az alkohol- és az eukaliptusztartalmú készítményeket is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!