Nemzetközi szinten is egyedülálló őssejtfeldolgozás a KRIO Intézetben

2013. 06. 27.
Szerző: Szimpatika
A köldökzsinórvér szöveteiből kivonható kötőszöveti őssejtek feldolgozására, illetve tárolására új szabadalmat jelentett be a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál a KRIO Intézet. Az eljárás segítségével minden eddiginél több őssejt nyerhető ki a baba születésekor, ami jelentősen javítja a gyógyulási esélyeket a felhasználás során.

A KRIO Intézet által benyújtott szabadalom a köldökzsinórvér szöveteiben található kötőszöveti, ún. mezenhimális őssejtek feldolgozására és tárolására vonatkozik. A világon mindmáig egyedülálló módszer jelentősége, hogy a napjainkban alkalmazott eljárásokhoz viszonyítva lényegesen több őssejt nyerhető ki a segítségével, ezáltal számottevően javítja a későbbi felhasználás eredményességét.

Magyarország legnagyobb őssejtbankja, a KRIO Intézet 15 évvel ezelőtt kezdte meg működését, mely az első időkben kizárólag a köldökzsinórvér-eredetű őssejtek feldolgozására és tárolására korlátozódott. Alaptevékenységét 2011-ben egészítette ki a mezenhimális őssejtek tárolásával – ez utóbbi, ma már általánosan alkalmazott eljárás hatékonyságát sikerült megsokszorozni az új módszer kidolgozásával.

A speciális őssejtlevételi technológia jelentőségét az adja, hogy a kötőszöveti őssejteket egyre sűrűbben használják a klinikai gyakorlatban, méghozzá két okból: egyrészt segítségükkel jelentősen javítható a köldökzsinórvér-eredetű őssejt-transzplantáció eredményessége, másrészt azért, mert a mezenhimális őssejtek képesek bármilyen sejtté vagy szövetté alakulni, így akár csont-, porc- vagy zsírszövetté is válhatnak a megfelelő környezetben. Mindemellett immunszupresszív hatásuknak köszönhetően a GHVD (az átültetett szövet immunreakciója a befogadó szövettel szemben) kezelésében is sikerrel alkalmazhatóak. Összességében elmondható, hogy a kötőszöveti eredetű őssejtek a regeneratív gyógyászat egyik legizgalmasabb területét jelentik napjainkban.

A közelmúltban szabadalmaztatásra benyújtott technológia nemzetközileg is egyedülálló eljárásnak minősül, ennek köszönhető, hogy tavaly a KRIO Intézet biztosíthatta a mintát az első olyan őssejt-transzplantációhoz Közép-Európában, amely kötőszöveti őssejtek felhasználásával történt.

Az első privát őssejtbank közreműködésével lezajlott beültetésre 2010-ben került sor Magyarországon, a transzplantált minta a KRIO Intézetből származott. Azóta további két sikeres kezelést is végrehajtottak az itt tárolt őssejtek felhasználásával a magyar orvosok.

A KRIO Intézetről

A KRIO Intézet Magyarország piacvezető őssejtbankja. Anyavállalata a FamiCord Group, amely Európa egyik legnagyobb őssejthálózata: együttesen több mint 70 000 minta tárolását végzi, valamint eddig 15 sikeres beültetéshez biztosított mintákat. A vállalatcsoport őssejtbankjaiban – Lengyelországban, Spanyolországban, Romániában, Olaszországban, a Balkánon és a Blatikum térségében, valamint Magyarországon – abból a célból tárolják az őssejteket, hogy a családok szükség esetén később felhasználhassák azokat.

A KRIO Intézetet Magyarországon elsőként, Európában negyedikként akkreditálta az egyik legrangosabb, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szervezet, az AABB (American Association of Blood Banks) – ezzel a intézet által alkalmazott feldolgozási és fagyasztási technológia világszerte elfogadottá vált. Hazánkban eddig három beültetésnél használtak fel privát őssejtbankból származó, köldökzsinórvér-eredetű őssejteket, a mintákat mindhárom esetben a KRIO Intézet tárolta és készítette elő a transzplantációra.


forrás: https://www.babasmamas.hu/rovat.php?rovat=ossejt-45

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!