Ki hogyan fogyókúrázik?

2013. 06. 21.
Szerző: Szimpatika
A felnőtt lakosság 37 százaléka próbált már leadni valamennyit a testsúlyából különféle fogyókúrás módszerekkel. Nem meglepő, hogy a hölgyek körében jóval nagyobb arányban próbálkoztak már fogyókúrával: a nők 44 százaléka próbálta már életében legalább egyszer csökkenteni a testsúlyát – derült ki a Szinapszis Kft. által a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felmérésből.

Leginkább a középkorúak diétáznak

Az életkorokat vizsgálva megállapítható, hogy a 35-43 év közöttiek az átlagnál jóval nagyobb arányban próbálkoznak fogyókúrával: 43 százalékuk állította, hogy kipróbált már valamilyen testsúlycsökkentő módszert. A 44-55 évesek közt még ennél is többen vannak, akik kipróbáltak már valamilyen diétát az ideális testsúlyuk elérése érdekében: ennek a korosztálynak a 44 százaléka fogyókúrázott már élete során.


A fiatal generáció (18-25 évesek) körében, részint az életkorukból adódóan is, kevesebben próbáltak ki valamilyen testsúlycsökkentő módszert: mindössze 30 százalékuk fogyókúrázott már valamilyen módon. Az idős korosztály tagjai (65 év felettiek) között mindössze 27 százalék állította, hogy életében legalább egyszer valamilyen diétás módszerhez folyamodott. Oka lehet ennek a generációs különbség is, hiszen évtizedekkel ezelőtt egy kis túlsúly még ideálisnak is számíthatott.

Több a fogyózó a magasabb képzettségűek és a jobban keresők között

A felsőfokú képzettséggel rendelkezők közül majdnem minden második személy fogyókúrázott már életében egyszer, míg a 150 ezer forint felett keresők 45 százaléka folyamodott már legalább egyszer fogyókúrás módszerhez, hogy ideális testsúlyát elérhesse. Ezzel szemben a 90 ezer alatt keresők 67 százaléka soha nem próbált meg fölös kilókat leadni testsúlyából.

Nem meglepő adata a kutatásnak, hogy a krónikus betegek körében jóval népszerűbbek a fogyókúrás módszerek. A krónikus betegségben szenvedők 48 százaléka próbált már legalább egyszer valamilyen módszerrel lefogyni, hiszen valószínű, hogy az ideális testsúly elérése az alapbetegség javulásához is hozzásegítené a fogyni vágyókat.

A BMI-indexük alapján jelentősen túlsúlyosnak minősülők 37 százaléka nem próbálkozott még életében semmilyen fogyókúrával sem. A BMI-indexük alapján kismértékben túlsúlyosnak minősülők 39 százaléka próbálkozott már legalább egyszer fogyással. Érdekes adat, hogy az alultápláltak 15 százaléka is fogyókúrázott már legalább egyszer életében.

Nem népszerű a testmozgás, mint fogyókúrás módszer

A fogyókúrát legalább egyszer kipróbálók körében legnépszerűbbnek a táplálkozási szokások megváltoztatása, az elfogyasztott ételek mennyiségének csökkentése számít: ezt a fogyni vágyók 77 százaléka jelölte meg már legalább egyszer kipróbált módszerként. A rendszeres testmozgást – némiképp meglepő módon – a fogyózók mindössze 25 százaléka próbálta ki, mint a testsúlycsökkentés egyik lehetséges módját.


Forrás: WEBBeteg.hu, Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!