A nők teste lassabban égeti el a zsírt, mint a férfiaké?

Szerző: Szimpatika
Sajnos igen. Pontosabban: a hölgyek teste több energiát raktároz, mint a férfiaké – az élet tehát ezen a téren is igazságtalan. A különbség nem számottevő, de azért határozottan kimutatható. Lássuk, mennyi is pontosan az eltérés, és mi az oka.

A különbséget jelentő mennyiség óvatos becslések alapján körülbelül 50 kalória naponta. És, mint oly sok mindennek, ennek is elsősorban evolúciós oka van, nevezetesen a fajfenntartásban van szerepe. Ahhoz, hogy a nők fogamzóképesek legyenek, relatíve magasabb testzsírtartalomra van szükségük, mint a férfiaknak, hiszen a fogamzást követően még ki is kell hordaniuk és hónapokig a testükből kell táplálniuk az utódot.



Egy csontsovány, zsírszövetet csak nyomokban tartalmazó testnek erre sokkal rosszabb az esélye, és túl nagy kockázatot jelentene a fajfenntartás és az utódnemzés szempontjából. A természet tehát ezen az úton-módon is bebiztosítja magát, nem számolva napjaink karcsúságideáljával.

Mindebből természetesen az is következik, hogy ettől a zsírtömegtől a hölgyek nehezebben is szabadulnak meg. Intenzívebb edzésprogram, keményebb diéta, nagyobb türelem szükségeltetik hozzá, mint a hasonló mértékű feleslegtől szabadulni vágyó férfiaknak.

Ha belegondolunk, ebből a szempontból jóval egyszerűbb dolga volt az olyan korok asszonyainak, amelyekben a gömbölyded formák voltak divatban. Nem véletlen az elnevezés sem: „nőies forma”. A férfiak pedig nem bánták, sőt előnyben részesítették a manapság molettnek titulált idomokat.

Napjainkban is léteznek olyan kultúrák, ahol annál értékesebb a hölgy, minél dúsabbak az idomai. Egyes helyeken azok a gazdag családok, akik elég pénzzel rendelkeznek ehhez, szó szerint hízókúrára küldik lányaikat, hogy utána minél jobban, előnyösebben tudjanak férjhez menni.


forrás: https://utikalauzanatomiaba.blog.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!