Az evolúció hatása a gerincünkre

Szerző: Szimpatika
„A lábfájdalomról a hátfájdalomra váltottunk. Mi vagyunk az egyetlen két lábon járó emlős” – mondta Bruce Latimer amerikai antropológus. Egyúttal így fogalmazott: „Sajnos nem vagyunk képesek többé mind a négy végtagunkat használni a járáshoz, mivel már túl sokat fejlődtünk az evolúció során.”

Latimer szerint Darwin evolúciós elméletét figyelembe véve nyilvánvalóvá válik, miért szenvedünk többet (elsősorban) gerincproblémáktól, mint az állatok. A négy lábról két lábra való átállás számos változást idézett elő az idők folyamán. Ilyenek az ellapult lábboltozatok (lúdtalp), a csigolyaközti porckorong magasságának fokozatos csökkenése és a sérvesedésre való hajlama, a kismedence előredőlése. Bármilyen furcsán hangzik is, a két lábon való járás az arc és a fej formáját is megváltozatta, ennek köszönhetően alakultak ki egyes fogzási zavarok, a bölcsességfog kialakulása, valamint a fogak számára elegendő hely hiánya.

Latimer szerint a függőleges pozícióba történő átállás váltotta ki a gerinc egyenesről S-alakba történő görbülését, melynek jellegzetesen két kyphoticus és két lordotikus görbülete jelent meg az embernél. Sajnos ugyancsak az evolúció következménye a gerincferdülés (scoliosis) is. A gerinc görbületeinek kialakulása kedvező változásokat is eredményezett, mivel így a szülőcsatorna jobban védett, mint a négy lábon járó emlősöknél.

A függőleges járás nagyobb terhelést közvetít a csigolyaközti porckorongra, mint a négy lábon történő járás esetén. A normális járás következében a felső és az alsó végtagok között keresztmozgás jön létre: amikor az egyik láb elöl van, akkor a másik oldali kéz szintén előrelendül, így a gerinc egy csavaró mozdulatot is kénytelen követni a függőleges erőbehatásokon kívül. Ezek együttesen vezethetnek a gerincsérv kialakulásához.

Latimer szerint a kor előrehaladtával, a csontok mésztartalmának csökkenésével egyre nagyobb az esély a gerinc degeneratív betegségeinek kialakulására. Ezt a változást napjainkban jobban megérezzük, mint elődeink, mivel az életkor jelentősen meghosszabbodott, a gerinc terhelése pedig a csontminőség romlása mellett is ugyanúgy megmarad.


A cikk ismertetője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa. 
A cikk teljes válozata ezen a linken olvasható.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!