A leggyakoribb nyári fertőzések

Szerző: Szimpatika
Nyáron gyakran előfordul, hogy kellemetlen „társbérlőkkel” térünk haza a vízpartokról, strandokról. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a nyári melegben nemcsak mi, hanem bizonyos gombák, baktériumok is jól érzik magukat – ezért nem árt az óvatosság.

A gyermekek körében leggyakoribb bakteriális bőrfertőzés az ótvar, amely a gyengébb ellenálló képességű bőrön, sérüléseken keresztül alakul ki. A vírusos fertőzések közül az ún. uszodaszemölcs és a közönséges szemölcs fordul elő különösen sokszor. Az uszodaszemölcs apró, bőrszínű, behúzódott közepű csomócska, amely bárhol jelentkezhet a bőrön. A közönséges szemölcs főleg a tenyéren és talpon alakul ki. Mivel mindkettő fertőző, nem szabad őket elhanyagolni. Nem tanácsos azonban otthon található szerekkel próbálkozni, ajánlatos ilyen esetekben bőrgyógyász szakorvost felkeresni.

A gombák szaporodásának is egyik alapfeltétele a meleg, nedves környezet. Uszodában néha az is elég, ha mezítláb lépünk be a zuhanyozóba. Ezért nyilvános helyen, strandon, uszodában soha ne járkáljunk papucs nélkül! Van egy másik fertőzés, amely nyáron fordul elő leggyakrabban: ez a napgomba, amely testszerte elterjedhet. Elszórtan, kerek, világos foltokban jelentkezik a bőrön. Halványabb, mint a test többi területe, mert a fertőzött rész nem tud lebarnulni.

A lágyékhajlatban előforduló gombásodás is gyakrabban jelenik meg nyáron. A húgycső és hüvely fertőzése azonban nem az évszakok változásának következménye. Hátterében cukorbetegség, legyengült  immunrendszer, valamint bizonyos gyógyszerek mellékhatása állhat.

A herpeszvírus aktivizálódását is provokálhatja az erős napsugárzás. Hasonló a helyzet a napfényallergiával, amely nem veszélyes, de igen kellemetlen tud lenni. Erős viszketéssel és vörös hólyagok kialakulásával jár, főleg az első napozást követően. Ekkor ajánlatos a magas faktorú fényvédő krém használata és természetesen a napfény kerülése. Akinek a bőre hajlamos kiütésekkel reagálni a napfényre, okosan teszi, ha már egy hónappal a nyaralás előtt heti egyszeri szoláriumozással hozzászoktatja a bőrét az UV-sugárzáshoz.

Nyáron is előfordulhat, hogy gyógyszert kell szednünk. Több fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő mellékhatása, hogy fényérzékennyé teszi a bőrt. Ha gyógyszert szedünk, feltétlenül olvassuk el a tájékoztatót, és fényérzékenységet okozó pirula beszedése után legalább 12 óráig ne menjünk napra, hogy elkerüljük a makacs bőrgyulladást.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!