Gyógyszermenetes megoldások a koleszterinszint gyors csökkentésére

Szerző: Szimpatika
A magas koleszterinszinttel gyakran jár együtt a cukorbetegség, az elhízás és a magas vérnyomás kialakulása, szövődménye pedig lehet érszűkület, szívinfarktus vagy szélütés. Jó hír, hogy a koleszterinszint könnyen befolyásolható életmódbeli tényezőkkel is: mozgással és táplálkozással.

Gyógyszermentes megoldások

A koleszterin-anyagcsere 40 év feletti korban ma már szinte mindenkinél felborul. A probléma népegészségügyi jelentőségét mutatja, hogy a gyógyszerkassza egyik legnagyobb kiadási tétele a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek támogatása. Pedig a koleszterinszint gyors csökkentéséhez legtöbb esetben nincs szükség gyógyszeres kezelésre, ez a megfelelő testmozgás és táplálkozás segítségével is elérhető. „Így, természetes úton már három hét alatt 40-60%-kal csökkenthető a szívinfarktus kockázata” – mutat rá az életmód gyógyító erejére dr. Babai László, a Trombózisközpont orvosa. Az alábbi 5 egyszerű tipp követésével a koleszterinszint, azon belül is elsősorban a káros, tehát az LDL-koleszterin szintje mindössze három hét alatt 20%-kal csökkenthető. Az öt ajánlás követésének „mellékhatásai” pedig olyan további nyereségek az egészségre nézve, mint a testsúly és a vérnyomás csökkenése, illetve a cukorháztartás normalizálódása.

1. Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!

A növények gazdagok emészthetetlen rostokban, amelyek megkötik az epével a bélbe ürülő koleszterint és megakadályozzák a bélből való visszaszívódását. Így működnek a koleszterinszintet csökkentő, epesavkötő gyógyszerek is. Növényi rostokban gazdagok pl. a hüvelyesek, a zab, az árpa, a bogyós gyümölcsök.

Az elfogyasztott rostmennyiség növelésére tökéletes módszer, ha reggelire 4-5 evőkanál, nem finomított, gyümölcsös müzlit fogyasztunk joghurttal.

2. Kerüld a rossz zsírokat!

Az étkezésből a lehető legjobban ki kell iktatni a telített zsírokat és a transzzsírokat. Telített zsírok találhatóak a húsokban, a vajban és a tejtermékekben. Transzzsírokat pedig elsősorban a hidrogénezett növényi olajok, pl. a margarinok tartalmaznak. Ezen zsírok mellett természetesen a koleszterinbevitelt is kordában kell tartani. Magas a koleszterintartalma pl. a tojásnak, a vörös húsoknak, a ráknak.

Létezik egy olyan zsír, amelyről kimutatták, hogy szívvédő hatású: ez az omega-3 zsírsav, ami főként hidegvízi halakban – mint a lazac, a makréla, a pisztráng, a hering vagy a szardínia – található.

Zsírokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy fogyasztásukat teljesen megszüntetni nem szabad, hiszen fontos, elengedhetetlen összetevői a szervezetünknek. Nélkülük nincs agyműködés, nincsenek sejtmembránok, nincs izomműködés sem.

3. Fehérjét a növényekből!

Számos növényt ismerünk, amelyek fehérjében gazdagok: ilyenek pl. a szójabab, a zöldbab, a lencse, a fejtett bab. Fogyasztásuk a fehérjeforrás mellett csökkenti a koleszterinszintet, segít a vércukorszint normalizálásban, segíti az inzulin hatását és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

4. Felejtsd el a finomított lisztet és cukrokat!

Hagyományos étkezésünk tele van finomított szénhidrátokkal: fehér kenyér, tészták, cukrozott üdítők, rágcsálnivalók, sütemények. A túlzott energiabevitel következtében a szervezet raktározásba kezd, melynek során a szénhidrátokat zsírokká, így többek között koleszterinné alakítja.

5. Mozogj rendszeresen!

Az energia elégetésének legjobb módja a mozgás. Heti három-négy alkalommal 60 perc közepes intenzitású mozgás (pl. futás, kerékpározás, úszás) kiváló koleszterinszint-csökkentő hatású. Fontos tudni, hogy az anyagcsere átállítására inkább a hosszabb időtartamú, kevésbé intenzív mozgás alkalmas. A koleszterin szintjének csökkentésére ezért lényeges az egyben, 60 percen át végzett mozgás, és ennek heti többszöri ismétlése.

A szakember segíthet!

A koleszterinszint igazán eredményes csökkentéséhez fontos az átfogó megközelítés. „Sikereket akkor lehet elérni, ha az 5 tippet együtt használjuk” – mutat rá dr. Babai László. Ha az életmódváltás minden igyekezet ellenére sem hoz kellő eredményt, úgy szükséges a magas koleszterinszint okának kiderítése az orvos segítségével – állhat a háttérben genetikai örökség, alacsony pajzsmirigyfunkció, életmóddal már nem uralható anyagcsere-felborulás – és a célzott gyógyszeres kezelés. Ám ne feledjük, hogy az egészséges életmódnak ilyen estekben is alapvető szerepe, gyógyító, és a gyógyszeres kezelést kiegészítő, támogató hatása van!

 

www.tromboziskozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!