A félrenyelés megelőzése gyermekeknél

2013. 05. 18.
Szerző: Szimpatika
A gyermekeket érintő egyik leggyakoribb baleset a félrenyelés: következményeinek súlyossági foka széles skálán mozog. Szerencsére többségében komolyabb komplikáció nélkül, köhögés kíséretében távozik az idegentest a légutakból, a fulladásos állapot azonban néhány esetben sajnos tragikusan, a kisgyermek halálával végződhet.

Legtöbbször játék, szaladgálás közben történik meg a baj, ha eközben a gyermek eszik, rágógumizik vagy cukorkát szopogat. Ezért gyermekeknek játszás, szaladgálás közben soha ne adjunk ennivalót! Mindemellett az apró magvakat, ételdarabkákat – pl. mogyorót, kiflivéget vagy más rágcsálnivalókat – a kisgyermekek könnyen beszippanthatják, akárcsak az apróbb játékokat, alkatrészeket. Utóbbiakra a gyártók rá is írják, hogy három éves kor alatt fulladásveszély miatt nem javasoltak. Ugyanez a körültekintés szükséges a darabos ételek esetén is, ezért magvakat, rágcsálnivalót se adjunk három év alatti kisgyermekeknek! Három éves kor fölött is csak nyugodt körülmények között, ülve, felnőtt felügyelete mellett nassoljanak, étkezzenek a kisgyermekek!

Az ilyen balesetek, tragédiák többsége elkerülhető lenne a helyes előrelátással, neveléssel, családi példamutatással. A megelőzés mellett az is nagyon fontos, hogy ha mégis megtörténik a baj, akkor a szülő, illetve a helyszínen tartózkodó felnőtt megfelelő elsősegélynyújtásban részesítse a gyermeket.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a Nemzeti Gyermek és Ifjúságbiztonsági Akcióterv keretében ebben az évben „Gyermeknaptól-Gyermeknapig” néven egyéves otthonbiztonsági, balesetmegelőzési programot kezdeményez. A program célja a figyelemfelhívás és a gyermekbiztonság előtérbe helyezése, ezáltal pedig a gyermekbalesetek megelőzése.

Forrás: ANTSZ

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!