Búcsú a sebektől

Szerző: Szimpatika
Ha műtétről, plasztikai beavatkozásról, balesetről, vagy éppen elkapart csípésről van szó, sokunkat aggaszt az elhúzódó sebgyógyulás. Még rosszabb a helyzet a cukorbetegek esetében, hiszen náluk már egy rosszul megválasztott cipő, egy elhanyagolt bőrkeményedés is seb kialakulásához vezethet, amely nehezen gyógyul, és nem megfelelő kezelés esetén könnyen elfekélyesedik.

A sebek hosszúra nyúlt gyógyulásáért legtöbb esetben a rossz vérkeringés okolható, ami megakadályozza, hogy a vérben szállított oxigén minden sejthez eljusson, lassítva ezzel a gyógyulás folyamatát. A vérkeringés zavarai miatt a salakanyagok is csak lassan tudnak a sérült sejtekből eltávozni, ami tovább nehezíti a természetes sebgyógyulást. További korlátozó tényező lehet még az immunrendszer nem megfelelő működése is.

Nagyon fontos, hogy a legapróbb csípések, karcolások, bőrelváltozások esetén is figyeljünk a sebre, hiszen akár a legkisebb sérülés is elfertőződhet és komoly problémákat okozhat. Bizonyos betegségek, például a cukorbetegség vagy az érproblémák tovább rontják a helyzetet, hiszen ilyenkor alapvetően rossz a szervezet vérkeringése; műtétek után pedig legyengül az immunrendszerünk. Ezekben az esetekben fokozottan kell figyelni a sebgyógyulásra. Cukorbetegeknél akár egy rosszul megválasztott cipő, vagy egy nem megfelelően kezelt bőrkeményedés is okozhat olyan hámsérüléseket, amelyek – nem megfelelő kezelés mellett – könnyen elfekélyesednek. Ha a fekély kialakulását nem vesszük komolyan, nem vigyázunk kiemelten a lábunkra és nem fordulunk orvoshoz a problémával, könnyen megeshet, hogy már csak az amputáció segíthet.

Az oxigén mint megoldás

A sebek gyógyulásának felgyorsítása érdekében a vérkeringést kell javítani, a szervezet oxigénszintjét emelni, valamint a fertőződés kockázatát lecsökkenteni. Erre kínál tökéletes megoldást a hiperbár oxigénterápia, amely a magas nyomás és a 100%-os oxigén jótékony hatását egyesíti: a normál nyomás 2,5-szeresén belélegzett oxigénnek köszönhetően ugyanis a szervezet oxigénszintje akár 20-szorosára is nőhet.

Ez beindítja a vérkeringést a sérült területeken is, így a sejtek oxigénnel való ellátottsága megnő, a felgyülemlett salakanyagot pedig a véráram elszállítja. Ezen kívül az oxigén direkt baktériumölő hatása fertőtleníti is a sérült területeket és így segít elkerülni a további komplikációkat. A terápia emellett csökkenti a duzzanatot, a véraláfutásokat és a gyulladást is, amelyek műtéti sebek esetén gyakran előfordulnak.

„A hiperbár oxigénterápia a test természetes regenerációs folyamatának felgyorsítása révén összességében 30-50%-kal csökkenti a felépülési időt. Az idejében kezelt, cukorbetegeknél előforduló lábszárfekélyek 80%-a szintén jó eséllyel gyógyítható a terápia révén, így a beteg megmenekül az amputációtól” – mondja dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

További információk: www.baromedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!