A méhapokalipszis

2013. 05. 16.
Szerző: Szimpatika
2006 óta több tízmillió, az almától a cukkiniig száznál is több termény beporzásáért felelős mézelő méh pusztult el. A US Department of Agriculture (USDA) egyik új beszámolója szerint a tudósok még mindig az ún. kaptárelhagyás (CCD) okának pontos meghatározásával küszködnek, mialatt az óra tovább ketyeg.

„A mézelő méhek kolóniáinak túlélési esélyei pillanatnyilag túl alacsonyak ahhoz, hogy bízhassunk az amerikai mezőgazdasági termények beporzási igényeinek kielégülésében” – írja a tanulmány.

A méhapokalipszis jelei közé tartozik, hogy a CCD az elmúlt hat évben körülbelül 10 millió méhkaptárt törölt el a föld színéről, ami kétmilliárd dolláros értéket jelent; továbbá, hogy a kolóniák halálozási aránya az utóbbi esztendőkben éves szinten elérte a 30%-ot. Míg az Egyesült Államokban 1947-ben 6 millió, 1990-ben pedig még 3 millió mézelőméh-kolónia élt, ezek száma mostanra 2,5 millióra apadt. A kutatók szerint ezzel a lefelé tartó spirállal „gyakorlatilag nem marad mozgástér a beporzást végző méhek számában”.

Félelmetesnek hangzik? Valóban az. Vegyük például a mandulát: a világ mandulatermésének több mint 80%-át Kalifornia adja. A csonthéjas gyümölcsöket azonban nem lehet méhek nélkül termeszteni, és csak az ennek a növénynek a piacra szánt, 4 milliárd dollár összértékű terményének beporzásához a megmaradt amerikai méhkolóniák 60%-ára van szükség.

Amennyiben a kolóniák pusztulása a jelenlegi mértékben folytatódik, hamarosan aligha marad elegendő méh a mandula beporzására, és akkor az avokádóról, a fekete áfonyáról, a körtéről és a szilváról még nem is beszéltünk. „Mindössze valamilyen szerencsétlen időjárási körülmény, vagy egy komolyabb mértékű téli méhpusztulás választ el minket egy pollinációs katasztrófától” – írja a tanulmányban Jeff Pettis, az USDA egyik tudósa.

Az utóbbi években a jelenség okait kutatva mindenekelőtt a mezőgazdasági
növényvédő szerekre terelődött a gyanú, és a figyelem középpontjába a vegyszerek
neonikotinoidoknak nevezett csoportja került. A múlt hónapban, válaszul a méhpusztulást övező, növekvő globális félelmekre, az Európai Bizottság két évre betiltotta a neonikotinoidok használatát, az aggasztó jelenség ugyanis több európai országban is felütötte a fejét.

A tudósok mindazonáltal egyre inkább úgy gondolják, hogy a tömeges kihalásért – a kórokozó parazitáktól az alultápláltságon keresztül a növényvédő szerekig – számos, együttesen ható tényező lehet a felelős. A beszámoló szerint például több tanulmány kimutatta, hogy a még nem végzetes mennyiségű neonikotinoidoknak kitett méhek is fogékonyabbak lehetnek a betegségre.

Emellett a mezőgazdaság fokozódó eliparosodásával és a farmokat egykor övező természetes élőhelyek megszüntetésével a méhek nem jutnak elég táplálékhoz ahhoz, hogy közreműködjenek az ember számára szükséges élelem megtermelésében. „Úgy tűnik, hogy az alul- vagy rosszul táplált méhek fogékonyabbak a kórokozókra, a parazitákra és a többi olyan stresszorra, amilyenek például a méreganyagok” – olvasható a tanulmányban.

Hogyan mentsük meg akkor a méheket? Az egyik lehetséges válasz: tenyésszünk jobbakat! A tanulmány javaslata szerint fokozni kellene az erőfeszítéseket az egyes méhek azon genetikai vonásainak meghatározására, amelyek a CCD feltételezett kiváltó okaival szemben ellenállóvá teszik őket. A beszámolóból az is kiderül, hogy a megfertőződött mézelő méhek egy csoportja akár „öngyilkos kockázatokat” is képes vállalni, hogy megakadályozza a kór továbbterjedését a kolóniában.

A jelentés továbbá orosz és más, „óvilágbeli” méhek behozatalát javasolja a méh-
tenyészállomány diverzifikálása és a CCD-rezisztancia kialakítása érdekében. A legrosszabbra felkészülve a tudósok már meg is kezdték a méhek hímivarsejtjeinek és csíraplazmájának készletezését.

Zamaróczy Ádám, forrás: huffingtonpost.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!