Amit a leggyakrabban előforduló nemi betegségekről tudni kell

2013. 05. 10.
Szerző: Szimpatika
Több mint húszféle nemi betegséget ismerünk. Ezeknek egy része olyan tüneteket okoz, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. Bizonyos betegségek azonban lehetnek „némák” is – ilyenkor az illető beteg, de semmilyen, a fertőzésre utaló tünetet nem tapasztal. Ezért fontos a szexuálisan aktív emberek esetében a nemi betegségek szűrése.

A genitális herpeszen kívül a leggyakrabban előforduló nemi betegségek az alábbiak:

• Gonorrhea (kankó, tripper): baktériumfertőzés, amelynél eleinte enyhe folyás (hüvely, pénisz vagy végbél) jelentkezik. A kezeletlen fertőzés terméketlenséghez és más komplikációkhoz vezethet. A gonorrhea antibiotikummal kezelhető.

• Chlamydiasis: a betegséget a Chlamydia trachomatis baktérium okozza. „Néma járvány”-nak is szokták hívni, mert a fertőzés igen gyakori, ám sokan nem veszik észre, hogy megfertőződtek. Ez a bakteriális betegség antibiotikumokkal egyszerűen gyógyítható, de kezeletlenül hagyva komolyan károsíthatja az egészséget.

• Szifilisz: baktériumfertőzés, amely könnyen észrevétlen maradhat. Első tünete egy fájdalommentes fekély vagy seb, amely később magától elmúlik. A szifilisz antibiotikummal kezelhető, kezeletlenül hagyva azonban az egész szervezetre kiterjedhet, és évek alatt a szervek jelentős károsodását okozhatja.

• Trichomoniasis: a Trichomonas vaginalis egysejtű parazita, amely egyes esetekben okoz tüneteket, más esetekben nem. Kezelhető betegség.

• Humán papillomavírus (HPV): az egyik leggyakoribb nemi betegség. A vírus a nemi szervek környékét fertőzheti meg, genitális szemölcsöket (condyloma) okozva. A HPV összefüggésbe hozható a méhnyakrákkal. Korai felismerése és az újabban kifejlesztett védőoltás csökkenti a rák kockázatát.

• Hepatitis B és C: szexuális érintkezéssel terjedő vírusfertőzések. A Hepatitis B- és C-fertőzés elsősorban a májat érinti, és súlyosan károsíthatja azt. Interferonnal történő kezelése lehetséges, de a gyógyszernek komoly mellékhatásai lehetnek.

• Human Immundeficiencia Vírus (HIV): a HIV-vírus az AIDS-betegséget okozhatja. A vírus az immunrendszerben részt vevő bizonyos fehérvérsejteket (T-limfocitákat) támadja meg és pusztítja el. Ahogy ezeknek a sejteknek a száma csökken, úgy csökken a szervezet ellenálló képessége is, így olyan baktériumok, gombák is megfertőzhetik, amelyekkel az egészséges szervezet könnyen elbánt volna. A folyamat végül halálhoz vezet. Gyógymód ugyan nincs, de a korai diagnózis lehetővé tesz olyan kezeléseket, amelyekkel a páciens élete meghosszabbítható.


forrás: https://www.labtestsonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!