Hogyan kerülhetjük el a felfúvódást?

2013. 05. 06.
Szerző: Szimpatika
A gázok és a felfúvódás sok ember számára jelentenek kellemetlenséget. A háttérben vagy a gyomorba szorult levegő, vagy valamilyen bélbaktérium állhat. Dr. Anton Emmanuel, a londoni Egyetemi Kórház gasztroenterológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy nőknél akár valamilyen nőgyógyászati probléma is okozhatja mindezt, így esetükben különösen fontos, hogy ilyen probléma esetében szakemberrel konzultáljanak.

Az alábbiakban azokat a fő tényezőket vesszük számba, amelyek előidézhetik a puffadást és a gázképződést, hogy a kiváltó okok elkerülésével megelőzhessük a kellemetlen tünetek megjelenését.


Kiválthatja a kellemetlenségeket az evés közbeni ivás, mivel a folyamatos nyelés hatására könnyen kerül levegő a gyomorba. Ezen tovább ronthat, ha túl gyorsan eszünk; legjobb, ha étkezésünk legalább 20 percig eltart, és folyadékot csak a végén veszünk magunkhoz.

A túl intenzív mozgás sem hasznos: a futóknak például 71 százaléka küzd valamilyen emésztési problémával, mivel mozgás közben is rengeteg levegő kerül a gyomorba.

Nagyjából minden ötödik brit küzd irritábilisbél-szindrómával: hasfájástól, szelektől, puffadástól és emésztési gondoktól szenvednek. Ezek hátterében gyakran olyan táplálékok állnak, melyek fruktóz formájában tartalmaznak szénhidrátot. A fruktóz nehezen szívódik fel a vékonybélben, ezért átkerül a vastagbélbe, ahol a baktériumokkal keveredve gázokat képez. Ilyen szempontból a cseresznye és a hagyma a legveszélyesebbek, de a káposzta, az alma, a gomba és a kukorica is kerülendő.

Egy másik jelenség, amikor a tejtermékekben található laktóz nem bomlik le megfelelő módon, mert a szervezetben nincs elegendő a laktáz nevű enzimből. Súlyos esetben ez laktózérzékenységhez vezethet, de enyhébb esetben is érdemes csökkenteni a tej- és tejtermékek fogyasztását.

Óvatosan kell bánni a narancs- és az almalével is; előbbit inkább egész gyümölcsként fogyasszuk.

Noha a kenyér, a krumpli és a tésztafélék nem tűnnek ártalmasnak a gázképződés szempontjából, ha újra felmelegítve fogyasztjuk őket, megterhelhetik a gyomrot. Ugyanígy óvatosan kell bánni a sörrel és a borral is, mert mindkettő fokozza a gázképződést.

A rágózás sem veszélytelen: a cukormentes rágók xylitolt tartalmaznak, mely szintén gázokat termel, emellett rágózás közben is sok levegőt nyelünk.

A legismertebb gázképződést fokozó italok közé tartoznak a szénsavak üdítők, ám a helyzetet tovább rontja, ha ezeket közvetlenül a hűtőből kivéve fogyasztjuk, mivel ilyenkor a folyadék nagyon rövid idő alatt melegszik fel 5 fokról 37-re, így a benne található gázok kitágulnak.

Az ételek és italok mellett ronthatnak a helyzeten egyes gyógyszerek is, például a köhögés elleni és a szívgyógyszerek, főleg a bennük található mesterséges édesítőszerek miatt.

Végül pedig érdemes tudni, hogy minden helyzetet tovább ront, ha idegeskedünk és feszültek vagyunk, mert ilyen esetben a gyomrunk összeszűkül, és további fokozott gázképződés várható.


Forrás. www.medipress.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!