A hajhullást atkák is okozhatják

2013. 05. 05.
Szerző: Szimpatika
Legyengült immunrendszer vagy hormonális problémák hatására a fejbőr megváltozott állapota ideális feltételeket biztosít egy bizonyos atka megtelepedésének, mely aztán a hajszálak elvesztését okozza.

Élősködők a fejbőrön

„A pontos szakmai neve demodex folliculorum annak az apró, nyolclábú, 0,1-0,4 milliméter hosszúságú atkának, amely beépül a hajtüszőkbe és elszívja onnan a táplálékot, a haj szerkezetének károsodását okozva ezzel. Végső soron ritkuló, egészségtelen hajat, hajvesztést és gyulladást okoz a környező szövetekben” – magyarázza prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. A demodex teljes életciklusát a gazdaszervezeten élősködve tölti. Igen gyorsan szaporodik, egy-egy alkalommal 12-14 petét rak le a hajtüszőkben és a faggyúmirigyekben.

Az arc és a szemek is fertőződhetnek

Az atkák növekedése következtében a pórusok eltömődnek és fertőzés alakul ki a környékükön. Teljesen kifejlődve az atkák elhagyják fészküket, párosodnak, és új tüszőben rakják le a petéiket, mely ciklus 14-28 nap között zajlik le. Napközben az atkák a tüszőkben maradva annak fehérjéit, táplálékait eszik, éjjelenként a fejbőrön párkereső útra szélednek szét, és intenzív mozgásukkal irritálják az idegvégződéseket, ami a fejbőrön viszkető érzést okoz. Ráadásul az atkákon számos baktérium is lehet, amely további fertőzésforrást jelent és még több károsodást okozhat. A fejbőrön kívül a szemhéjakon, a szempillákon, az arcon is megtelepednek, és idült gyulladást, esetleg bőrdaganatot (ún. basaliomát) okozhatnak.

Érintkezéssel terjed

Ez az atka testi kontaktus útján jut el az egyik gazdaszervezetről a másikra. Leggyakrabban éjszaka történik a fertőzés, amikor az alvás időszakában párnánkra kerülve, lassan mozogva a mellettünk fekvő házastársat megfertőzhetik. A másik gyakori ok a közös fésűhasználat lehet. Hazai adatok szerint a fertőzöttek aránya eléri, illetve meghaladja a 40%-ot.

Diagnózis és gyógyítás

A diagnózis a klinikai tünetek mellett a fejbőr váladékának mikroszkópos vizsgálatából áll. Jóllehet ez az eljárás viszonylag egyszerű, annál nehezebb a gyógyítás, ugyanis a demodex nagyon ellenálló a különböző vegyszerekkel és gyógyszerekkel szemben. A kezelésnek több formája lehetséges, melyek közül az ivermectin és a metronidazol, illetve ezek kombinációja kecsegtet leginkább eredménnyel. Kedvező eredményeket írtak le a TTO (teafaolaj) tartalmú sampon használatáról is.

Megelőzés: a kiváltó okok kezelése

Az atka általában valamilyen endokrinológiai vagy immunológiai ok miatt legyengített szervezetet támad meg. Autoimmun folyamatok, pajzsmirigybetegség, hormonális változások pedig külön-külön és együttesen is eredményezhetik a bőr, és ezen belül a hajhagymák ellenálló képességének csökkenését. Ezáltal egy ördögi kör alakulhat ki: a pajzsmirigy autoimmun gyulladásában szenvedő egyén vérében csökken a hormonok szintje, a megjelenő antitestek károsítják a hajhagymákat, amelyek ellenálló képessége tovább romlik. Ezért fontos tehát, hogy kiderítsük azokat a kiváltó okokat, amelyek a fertőzéshez vezethetnek. Ennek érdekében érdemes a szervezet hormonális státuszát (pajzsmirigybetegségek), a női és férfi hormonok szintjét, az immunológiai státuszt (van-e immunhiányos állapot vagy autoimmun betegség), továbbá a nyomelemek és vitaminok (elsősorban a D-vitamin) szintjét is vizsgálni.

Az immun- és az endokrin rendszer megfelelő egyensúlya, a stressz feldolgozása kellő védelmet jelentenek a fertőzéssel szemben.

 

www.endokrinkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!