Új vegyület segíthet a leukémia gyógyításában

2013. 04. 21.
Szerző: Szimpatika
Japán tudósoknak sikerült kidolgozniuk egy olyan módszert, amellyel képesek elpusztítani a heveny falósejtes fehérvérűség (AML) kialakulásáért és a felgyógyulás után a betegség kiújulásáért felelős sejteket.
A jokohamai Riken kutatóintézet tudósai olyan vegyületet fejlesztettek ki, amely megakadályozza, hogy a leukémiás őssejtekben nagy koncentrációban megtalálható HCK fehérje, amelynek segítségével a betegség ellenáll a kemoterápiának, kifejtse hatását – jelentette csütörtökön az NHK japán televízió.

Kutatások szerint a leukémiás őssejtek okozzák a rákos sejtek kialakulását, illetve a betegség kiújulását. Az új vegyület felhasználásával megakadályozható a rákos sejtek terjedése, valamint elpusztíthatók a kemoterápiának ellenálló leukémiás őssejtek is – közölték a japán szakemberek.

Emberi akut mieloid leukémiás (AML) őssejtekkel megbetegített patkányokon végzett kísérletekből kiderült, hogy a vegyület jelentősen növeli a túlélési esélyt, és csökkenti a betegség kezelés utáni kiújulásának valószínűségét. A vegyülettel sikeresen kezelt állatok vérében és csontvelőjében alig két hónap alatt kihaltak a leukémiás őssejtek.

A fehérvérűségnek is nevezett leukémia a vérképzőrendszer rosszindulatú megbetegedése, amelynek során a csontvelőben a vérsejtképzés folyamata kórossá válik, és korlátlan sejtburjánzás kezdődik el.

Az elsősorban felnőttek körében előforduló AML a leukémia egyik legagresszívabb válfaja. A 60 év alatti betegek esetében 40-45, míg a 60 évnél idősebbeknél kevesebb mint 10 százalék a felépülés esélye, míg a betegség kiújulásának valószínűsége 30 százalék körül mozog. Japánban, Európában és az Egyesült Államokban 2011-ben közel 30 ezer új AML-megbetegedést regisztráltak.

A japán orvoscsoport reményei szerint a vegyület a jövőben egy, az AML elleni készítmény alapjául szolgálhat.


Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!