Agyfényesítő módszerek

Szerző: Szimpatika
A memória frissessége, működésének zavartalansága nemcsak az idős embereket érintő téma. Érzékeljük és tapasztaljuk, hogy felgyorsult világban élünk, vagyis lényegesen több esemény történik ugyanannyi idő alatt, mint évekkel ezelőtt. Sokkal gyorsabb az információáramlás is, tehát amiről régen csak napok elteltével hallottunk, most perceken belül vagy akár azonnal (online) értesülhetünk.

Mindez maga után vonja azt, hogy gyorsabban kell reagálnunk a dolgokra, a minket érő hatásokra. Az emberi szervezet igyekszik alkalmazkodni ehhez, a most születő gyermekek pedig már egy ilyen világba csöppennek bele. Számukra az a természetes, hogy gyorsan zajlanak körülöttük az események, jóval több inger éri őket, mint annak idején szüleik, nagyszüleik generációját. Ez a jelenség hordoz előnyös, de hátrányos vonásokat is.

Légy topon!

A mai társadalom a pörgő életforma miatt kulcsfontosságúnak tartja, hogy egészségünk és fizikai állapotunk topon legyen, valamint, hogy jól informáltak legyünk, agyunk pedig vágjon, mint a penge. Ezt számos módon – sporttal, tréningekkel, elmefényesítő módszerekkel és stimulálószerekkel – igyekszik elősegíteni. Különbség van viszont azon „szerek” és módszerek között, melyek ártalmatlanok az egészségre, illetve amelyek hosszú távon káros hatást fejtenek ki, vagy túlerőltetik, kizsigerelik a szervezetet. Ez utóbbiakkal (pl. energiaitalok) még alkalmanként sem tanácsos élni. Léteznek viszont olyan táplálékok, melyek természetes módon támogatják az agyműködést, elősegítik a koncentrációt és a tanulást anélkül, hogy káros mellékhatásokat okoznának.

Agyfényesítés - Edd magad okosra!

A memória javításához lúgosító étrendre van szükség, mivel az idegrendszer helyes működéséhez (is) elengedhetetlen a megfelelő sav-bázis egyensúly. Érdemes ezért növelni a nyers gyümölcsök, zöldségek és egyes hántolatlan gabonafélék (köles, barna rizs) fogyasztását. Emellett olyan táplálékokat is ajánlott fogyasztani, amelyek elősegítik az egyenletes koncentrációt.

Gabonák

A korábbi részeknél már esett szó arról, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék egyenletesen tartják a vércukorszintet, ami stabil teljesítményt és koncentrációt eredményez. Ez a hatás előnyösen befolyásolja a figyelemmel együtt és a tanulást is.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsökben (áfonya, szeder, málna, eper, ribizli) és a sötét színű zöldségekben (cékla, lilakáposzta, padlizsán, paradicsom) található flavonoidok olyan növényi eredetű vegyületek, melyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Ezek a növények segítik a sejtek tisztulását, melynek során a memória hanyatlásáért felelős fehérjék eltávoznak a szervezetből. Kísérletek igazolták, hogy a flavonoidok értágító hatása javítja a szövetek vérellátását. A fent felsorolt növények ezért kiemelten jó hatással vannak az agyműködésre.

Az emlékezést javítja a B1-vitamin, melyet a dió, a gesztenye, a teljes kiőrlésű gabonák tartalmaznak, valamint a folsav (B9-vitamin), ami zöld leveles növényekben található. 

Külön kiemelendők a következők előnyös tulajdonságai: áfonya, avokádó, búzacsíra.

Csokoládé

A jó minőségű (magas kakaótartalmú) csokoládé is hatékonynak bizonyul az agyműködés szempontjából. Előnyös hatása miatt ezért bűntudat nélkül élvezhetjük a nassolást, ha azt kevés olajos magból (pl. mandula, dió) és pár szem csokoládéból állítjuk össze.

Egészséges élvezet

A zöld tea antioxidáns anyagokat tartalmaz, megvédve ezáltal a sejteket azoktól a károsodásoktól, amelyek betegségek kialakulását vonják maguk után. A benne lévő hatóanyag serkenti az agyi sejttermelést és javítja a memóriát.

A következők keverékéből pedig frissítő, koncentrációt javító tea készíthető: ginkgo biloba levél, ginszeng és borsmenta.

Ne csak pörögj, pihenj is!

Az agyműködés zavartalansága, a gördülékeny gondolkodás és az éles elme kétségkívül nagy jelentőséggel bírnak. Ugyanakkor a felgyorsult információáradat tengerében könnyen elveszhetünk, szem elől veszíthetjük a célt, a fel nem dolgozott történések pedig számos negatív hatást gyakorolhatnak a szervezetünkre, egészségünkre, mely zavarodottságot, szorongást eredményezhet.

Figyeljünk oda erre, és ne zsigereljük ki szervezetünket, hanem hagyjunk időt a pihenésre, feltöltődésre. Az információk ugyanis úgy válnak tudássá, ha van idejük leülepedni. A tananyag biztos tudásához is szükség van pár nap alvásra. Ezért van az, hogy a szigorlat előtti éjjel bemagolt tételek vizsga után gyorsan kiszállnak a fejből – ennél sokkal eredményesebb, ha több napra, hétre elosztva tanuljuk meg a tananyagot.

Időzz a jelenben!

Ügyeljünk arra is, hogy ne legyünk megszállottak és ne igyekezzünk folyton új információkkal lekötni magunkat. Ne akarjunk mindig mindenről görcsös igyekezettel tudni. Hagyjunk időt arra, hogy szabadon áramolhassanak a gondolataink, és időzzünk el vizuális élményeken is, pl. egy érdekes festményen vagy egy szép tájon.

Egy kedves ismerősöm mondása, mely nagy hatást gyakorolt rám és mélyen belém ivódott: „Időzz el a pillanatban.” Tehát ne megragadd, birtokold és szippantsd ki az élmény „értékét”, hogy használat után elhajítsd azt, hanem folyj bele, áramolj benne, azaz éld át a pillanatot!

 

Forrás: Kálmán Renáta táplálkozási és kineziológiai tanácsadó, www.lettudatos.com
 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!