A gyermekgyógyászat legrégebbi kórtörténetei

Szerző: Szimpatika
„A diftéria volt a kor egyik legveszélyesebb betegsége, de hazánkban elsők között sikerült alkalmazni egy forradalminak számító kezelést ellene” – mondta el Dr. Cserháti Endre, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának professzora.

A kezdetek visszanyúlnak 1836-37-re, amikor Schöpf-Merei Ágost megalapította első intézményét a mai Dohány utcában a „mirigykór és elgörbülések” gyógyítására. A vendégkönyv első bejegyzése Széchenyi István nevéhez fűződik, aki eljött megnézni az újonnan felavatott gyermekkórházat. Ebben az időben még csak három ilyen intézmény működött a világon, és ez az egyetlen, amelynek kórlapjai a kezdetektől fogva fennmaradtak, tanulságul szolgálva az utókornak.

Az eleinte teljes mértékben latin szöveghasználatot egyik napról a másikra felváltotta az 1844-ben hivatalossá tett magyar nyelv. A mai kutatók szempontjából érdekesség, hogy az orvostudomány eredeti nyelvén írt diagnózisok megértésével könnyen boldogulnak, míg az akkori magyar megnevezésekkel olykor nehezebben. Akadt olyan csemete, akinek a kórképében – jobb szót nem találván rá – a „butaság” meghatározást tüntették föl a szakemberek.

Az időszak egyik legsúlyosabb betegsége a diftéria volt, amely számos áldozatot követelt. A légutakban keletkezett gyulladás fokozatosan elzárta a levegő útját, az esetek kétharmadában ezáltal fulladást idézve elő. A Semmelweis Egyetem professzora meg is mutatta a kameráknak az egyik páciens testéből eltávolított „gyulladásos izzadmányt”, azaz a megszilárdult váladékot.

Egy amerikai találmány igazolta, hogy különböző méretű fémcsövek segítségével biztosítható a gége átjárhatósága, melyek behelyezéséhez külön eszközkészlet volt szükséges. Bókay János, a klinika akkori igazgatója az elsők között szerezte be ezeket. Ezt követően több ezer ilyen beavatkozás elvégzésével jelentősen sikerült csökkenteni a diftéria okozta halálozást.


Forrás: https://semmelweisfigyelo.hu, Sándor Alexandra Valéria

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!