A rágás jótékony hatásai

2013. 04. 03.
Szerző: Szimpatika
A rágás nem csupán az emésztésre és a fogazatra hat, de még az arcformát is tartósan megváltoztathatja; mindezen túl pedig jótékonyan hat a gondolkodásra is – erősítette meg a tézist egy új japán kutatás.
A kutatás során a kísérleti alanyok felével rágógumit rágattak gondolkodást igénylő feladatok elvégeztetése alatt a japán Radiológiai Tudományok Országos Intézetének tudósai. A rágógumizó alanyoknak 10 százalékkal gyorsabban járt az eszük, mint a tanakodás közben nem rágó kontrollcsoport tagjainak. A kutatók mágneses rezonanciával vizsgálták az alanyok agyát, és arra jutottak, hogy nyolc részt is érint a rágás, főként a mozgást irányító és összehangoló területeket, és általában gyorsítja a reagálást.


A The Daily Mail című brit lap megjegyzi, hogy bár a „klasszikus mérce” szerint lenyelés előtt minden falatot 20-szor ajánlott megrágni a könnyebb emésztés végett, valójában mindent annyiszor rágjuk meg, amennyi az adott étel esetében szükséges. Nagy-Britanniában a 19. század második felében a falatonkénti 14-szeri rágásra esküdtek, de természetesen senki sem számlálgatta ezt, mindenki ösztönösen evett, ahogy manapság is – a téma szakértőit kivéve. Brit táplálkozáskutatók számításai szerint naponta 800-1400-szor rág az ember.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!